Tientallen koninklijke gasten bij inhuldiging
AMSTERDAM. De koninklijke gastenlijst voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, die zondag is vrijgegeven, telt een paar verrassingen. Zo is er toch een staatshoofd aanwezig in De Nieuwe Kerk: prins Albert II van Monaco, maar zonder zijn echtgenote prinses Charlène. Monaco heeft ook niet echt een troonopvolger en Albert heeft jarenlang met Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité gezeten.
Canada stuurt gouverneur-generaal Johnston en de Europese Unie is aanwezig met Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso en parlementsvoorzitter Martin Schultz.
Uit de hele wereld zijn troonopvolgers aanwezig. De bekendste is de Britse prins Charles. Hij is in Amsterdam op herhaling. Charles (64), de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis, was in 1980 ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix. Hij komt samen met zijn vrouw Camilla, hertogin van Cornwall, die voor het eerst in Nederland op bezoek is.
Wereldwijd gaat de meeste aandacht uit naar de onverwachte komst van het Japanse kroonprinselijk paar Naruhito en Masako. De kroonprinses is wegens gezondheidsproblemen sinds 2002 niet meer voor een officieel bezoek het land uit geweest. Wel bracht Masako in 2006 met haar gezin op uitnodiging van koningin Beatrix de zomervakantie door in Apeldoorn.
Alle Europese vorstenhuizen zijn in Amsterdam vertegenwoordigd: prins Filip en prinses Mathilde (België), kroonprins Frederik en kroonprinses Mary (Denemarken), erfprins Alois en erfprinses Sophie (Liechtenstein), erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie (Luxemburg), kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit (Noorwegen), prins Felipe en prinses Letizia (Spanje) en kroonprinses Victoria en prins Daniel (Zweden).
Opvallend is de royale afvaardiging van buiten Europa, met kroonprins Vajiralongkorn en zijn zus prinses Sirindhorn (Thailand) en kroonprins Billah en kroonprinses Sarah (Brunei). Bahrein is vertegenwoordigd door kroonprins Salman bin Hamad al Khalifa, Jordanië door prins Hassan en prinses Sarvath. De koning van Marokko stuurt zijn vrouw prinses Lalla Salma en de emir van Qatar zijn vrouw Sheikha Mozah. Ook Oman en de Verenigde Arabische Emiraten zijn vertegenwoordigd.