„Dreigtweets even strafbaar als dreigbrieven”
RIJSWIJK (ANP). Dreigtweets zijn even strafbaar als dreigbrieven. Afhankelijk van hoe gericht en realistisch de tweets zijn, kan iedereen die een dreigtweet stuurt maximaal 9 maanden celstraf krijgen. Dat zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet maandag in reactie op de digitale dreigementen aan onder meer het koningshuis en een school in Leiden afgelopen weekend.
Naast een celstraf kan een ‘dreigtwitteraar’ ook een werkstraf of een boete krijgen. Bedreiging is immers strafbaar, ongeacht het medium waarop de bedreiging wordt geuit. „Bedreiging via Twitter is daarom hetzelfde als een bedreiging per brief. Daarvoor staan dezelfde straffen”, zegt de ICT-jurist.
Hoe serieus zo’n digitale bedreiging wordt genomen en hoe hoog de straf is, hangt uiteindelijk af van twee factoren. Ten eerste moet een specifiek persoon worden bedreigd en ten tweede moet het realistisch zijn. Degene die is bedreigd moet dan ook het gevoel hebben dat de bedreiging waar gemaakt kan worden, legt Engelfriet uit.
De maximale straf van 9 maanden cel wordt echter zelden opgelegd. Om deze straf te krijgen, moet het volgens Engelfriet ook een fysiek dreigement zijn zoals een opgestuurde kogel. Een zaak waarin een gangbaardere straf werd opgelegd, is de bedreiging van de dochter van voormalig Tweede Kamer-lid Femke Halsema via Twitter in 2010. Een man moest daarvoor 17 dagen de cel in en een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Bovendien kreeg hij 30 dagen cel voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.
Desalniettemin stelt de jurist dat er niet te makkelijk moet worden gedacht over digitale bedreigingen. „Mensen denken al snel ‘op internet bent ik anoniem dus kan ik alles zeggen’, maar dreigtweets zijn echt niet vrijblijvend en voor de grap. Het kan heel heftig binnenkomen.”
Zeker als het koningshuis wordt bedreigd, kan de impact op het land een grote rol spelen, zegt Engelfriet. „Iemand die zegt een aanslag te zullen plegen op het koningshuis wordt zwaarder gestraft, omdat dat het land eerder zal schokken dan wanneer ik mijn buurman bedreig via Twitter”, verklaart Engelfriet.
Misdrijven tegen leden van het koningshuis worden zwaarder bestraft wegens hun aparte status. Zo staat op het vermoorden van de koning altijd een levenslange gevangenisstraf. „Het kan bijna niet, maar in theorie zou het dus zelfs zo kunnen zijn dat een rechter een dreigtweet tegen Willem-Alexander en zijn gezin ziet als poging tot moord.”