Binnenland

„Otterloërs raken op termijn vrijheid kwijt”

OTTERLO. Het Nationale Park De Hoge Veluwe mag het Otterlose Bos in Otterlo bij het park trekken. Het bosgebied was tot nu toe vrij toegankelijk. De gemeente Ede, waar Otterlo onder valt, wil dat koste wat het kost zo houden.

Gijsbert Wolvers
17 April 2013 11:08Gewijzigd op 15 November 2020 03:06

De geschillencommissie van de provincie Gelderland besloot dinsdag echter dat het natuurbelang van het gebied belangrijker is dan het vrije gebruik van het bos.

Het gaat om ruim 210 hectare bos ten zuidwesten van het park De Hoge Veluwe. Volgens de parkdirectie veroorzaken motorcrossers en mountainbikers onrust in het gebied en hangen er ook ’s avonds en ’s nachts mensen rond. De geschillen­commissie stelt dat het wild daardoor niet vrij over de hele Veluwe kan trekken.

Om De Hoge Veluwe staan weliswaar hekken, maar recent zijn ecoducten geopend die het wild kan gebruiken om in en uit het park te komen. Er is echter geen mogelijkheid om wild en wandelaars in het Otterlose Bos toe te laten en tegelijkertijd motoren, crossfietsen en andere rust­verstoorders te weren.

Ede stelt dat het toeristische Otterlo helemaal ingeklemd zit tussen hekken als het Otterlose Bos dichtgaat. De parkdirectie wil dat goedmaken door alle inwoners van Otterlo een gratis jaarkaart voor het park te geven.

Ede overweegt naar de Raad van State te stappen, meldde het college dinsdag. Eerder bleken raad en college mordicus tegen de overdracht van het Otterlose Bos. In april vorig jaar stemde de raad tegen de afsluiting van de Boveneindseweg en het Otterlose Bos.

SGP-fractievoorzitter Van der Poel zei vanmorgen nog altijd tegen de „inperking van de vrijheid van de bevolking van Otterlo” te zijn. Hij noemt de argumentatie van het park en de geschillencommissie „wat overdreven.”

De geste om van het park om alle Otterloërs een jaarkaart te geven, vindt hij sympathiek. „Maar dat is alleen voor de Otterloërs zelf. En het duurt slechts één jaar. Ik kan me niet voorstellen dat De Hoge Veluwe dat tien jaar doet. Op den duur raakt de bevolking van Otterlo de vrijheid kwijt om in het Otterlose Bos te lopen.”

Het voornemen om het bos in te lijven, leidde in 2011 en 2012 tot een storm van protest in Otterlo. De plaatselijke vereniging Otterlo’s Belang startte toen een handtekeningenactie tegen de afsluiting van het bos. Ze was vanmorgen niet bereikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer