Afgedankte koe komt uit het stopcontact
SON (ANP) – Een lampje dat jaren brandt op vlees en botten. Het is in Nederland niet ongebruikelijk dat vleesafval gebruikt wordt als biobrandstof en ook de miljoenen kilo’s verdacht vlees die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag terugriep, kan zo’n lot wachten. Die partij zou een stad als IJsselstein een jaar van stroom kunnen voorzien.
Woensdag riep de NVWA liefst 50.000 ton vlees terug, afkomstig van vleesverwerker Willy Selten. Volgens een woordvoerster van de NVWA is het bestempeld als ‘niet geschikt voor consumptie’. „Dat betekent dat er ook geen diervoeder van gemaakt mag worden”, aldus een NVWA-woordvoerster. Sterker nog, het vlees mag bijvoorbeeld ook niet als meststof worden gebruikt, want dan komt het alsnog terug in de voedselketen. Vernietiging is dan verreweg het meest voor de hand liggend, al levert dat nog genoeg op.
„Een spaarlamp van 11 watt kan zo’n tien jaar branden op de elektriciteit die je op kan wekken met een ton aan dierlijk afval. Zo’n hoeveelheid is namelijk goed voor 990 kilowattuur”, legt een medewerker van VION uit. Een van de bedrijfstakken van VION is Rendac, dat in het Limburgse Son „dierlijk restmateriaal op een betrouwbare manier onschadelijk maakt”.
Bij dat proces wordt dierlijk afval, zoals vlees en kadavers inclusief botten, gesteriliseerd in een ruimte waar het 333 graden is en de druk wordt opgevoerd tot 3 bar. Door die hitte komen ‘hoog-calorische’ eiwitten en vetten vrij en die kan je prima gebruiken als biobrandstof, legt een medewerker uit.
„Die biobrandstof wordt bijvoorbeeld bijgemengd in kolencentrales of in centrales waar biomassa wordt verstookt om elektriciteit op te wekken. Maar het vet kan na wat extra zuivering bijvoorbeeld ook in de tank van een dieselauto worden gegooid”, vertelt een woordvoerder. „Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt en zo is het toch nog ergens goed voor”, vult een collega van hem aan.
Het is maar de vraag of de 50.000 ton vlees die de NVWA terugriep, echt terugkomt. Maar stel dat al het vlees wordt teruggebracht, dan zou de eerder genoemde spaarlamp 500.000 jaar kunnen branden. Of je zou er bijna 15.000 huishoudens een jaar van stroom mee kunnen voorzien; een stad zo groot als IJsselstein.