Kerk & religie

„Van Oordt bad dagelijks voor Israëls bekering en genezing van de kerk”

AMERSFOORT – De Bijbelse boodschap over Israël moet verspreid worden in de kerken. Dat was de overtuiging van Karel Roger van Oordt, oprichter van Christenen voor Israël (CvI). Hij overleed dinsdag op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amersfoort.

Dr. ir. J. van der Graaf
10 April 2013 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 02:58
Van Oordt. Foto RD, Anton Dommerholt
Van Oordt. Foto RD, Anton Dommerholt

Zomer 1980. Voor het eerst leidde ik een reis met voornamelijk jongeren naar Israël. We verbleven onder andere in het kibboetshotel Nof Ginosar, aan het Meer van Galilea. Op zaterdagavond groepeerden de deelnemers zich op het grote grasveld bij het meer. Toen ik me bij hen voegde, zaten ze in een kring, met een man in het midden. Hij doceerde de groep over de verwachting die we als christenen vanuit de Schrift mogen hebben voor Israël.

Het verhaal van die onbekende man zorgde voor een intensief gesprek. Het was mijn eerste ontmoeting met Karel van Oordt, die dinsdag overleed.

De ontmoeting was kort na 1979, het jaar waarin hij 
–zakenman van professie– de aanzet gaf voor de oprichting van de stichting Christenen voor Israël, annex het Israël Producten Centrum. Hij deed dit mede uit protest tegen de door de Arabische landen uitgeroepen economische boycot van Israël.

Van 1980 tot 1992 gaf hij leiding aan CvI als directeur. Na zijn terugtreden kwam hij nog dagelijks op de burelen van zijn geesteskind, ook toen broosheid zijn leven ging tekenen. Nog in 2011 ontving hij in Jeruzalem een onderscheiding voor zijn pionierswerk. Al eerder had hij aan de Hebreeuwse Universiteit de Scopus Award ontvangen, een onderscheiding die ook oud-minister Zalm en NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer kregen.

De door hem in het leven geroepen stichting, die al spoedig een breed bereik kreeg, riep bij velen grote sympathie op terwijl ook velen er zich fel tegen keerden. Dit alles vanwege het politieke geding in het Midden-Oosten tussen Israël en de Arabische volkeren.

Van Oordt, die zijn hele leven in Amersfoort woonde, was afkomstig uit een geslacht van ambachtsheren die tot in de 19e eeuw gronden bezaten in Bunschoten-Spakenburg. Karel van Oordt droeg de erfelijke titel heer van Bunschoten, Spakenburg en Dijkhuizen.

Met grote passie droeg Karel van Oordt zijn Israëlvisie uit in woord en geschrift. In zijn ouderlijk huis werd hij dagelijks onderwezen over Gods weg met het Joodse volk. In een interview zei hij ooit: „Ik bid dagelijks voor bekering van Israël en genezing van de kerk.” Hij zag uit naar de dag waarop de Heiland –zo sprak hij altijd innig over Christus– zich aan 
Zijn volk zou bekendmaken. Maar hij verlangde evenzeer naar Bijbels zicht in de kerken op de weg die God met Zijn volk ging. Bij hem leefde ook sterk het verlangen naar de wederkomst.

Van Oordt was lid van de (19e-eeuwse) kleine internationale Katholiek Apostolische Kerk, maar ging ook meeleven met de hervormde gemeente van Amersfoort, met name in de Adventkerk. Waar de Schriften opengingen voelde Karel zich thuis, zeker als er ook zicht op Israël was. Hij legde ook heel gemakkelijk contacten. Op hem was namelijk van toepassing het woord van Paulus: uw bescheidenheid, of welwillendheid, zij alle mensen bekend (Filippensen 4:5).

Het is niet nodig om het in alles met Karel van Oordt eens te zijn om te stellen dat hij Israël (weer) op de kaart zette van vele christenen in Nederland. Onderlinge verschillen, ook soms in uitleg en toepassing van de Schriften, stonden broederschap niet in de weg. We zullen niet geoordeeld worden op bijvoorbeeld de Groot-Israëlgedachte. Wel op geborgenheid in de Heiland, over Wie Karel altijd met grote liefde sprak. Zijn liefde voor Israël was gestempeld door zijn geloof dat Christus voor Zijn volk nog grote dingen in het verschiet had.


Digibron

In archiefsysteem Digibron vindt u meer informatie over Van Oordt en Christenen voor Israël. Hieronder een aantal links.

Oprichter CvI krijgt onderscheiding (Reformatorisch Dagblad, 19 januari 2011)

Van Oordt: PKN heeft Bijbelse roeping om Israël te zegenen (Reformatorisch Dagblad, 2 maart 2010)

Interview: Oprichter van Christenen voor Israël Karel van Oordt: „Joden zal geen lange periode van rust beschoren zijn (Terdege, 14 mei 2008)

Interview: Karel van Oordt: Ik bid dagelijks voor bekering van Israël en genezing van de kerk (Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2008)

Prijs voor Christenen voor Israël (Reformatorisch Dagblad, 19 maart 2008)

Een kwarteeuw solidair met Israël (Reformatorisch Dagblad, 9 september 2004)

Israël dankt CvI bij jubileumviering voor trouwe steun (Reformatorisch Dagblad, 9 september 2004)

In Israël evangeliseren we alleen in kerk en gemeente. K. R. van Oordt neemt afscheid van CvI. (Reformatorisch Dagblad, 30 januari 1998)

De interesse van Messiasbelijdenden (Reformatorisch Dagblad, 5 december 1997)

Karel en Marietje van Oordt: Met vrinden sprak vader over de Heere Jezus, nooit over een kerkafdeling (Reformatorisch Dagblad, 8 augustus 1997)

Interview: Het pinksterverlangen van Karel van Oordt (Terdege, 18 mei 1994)

Israëlorganisaties besluiten tot fusie (Reformatorisch Dagblad, 24 september 1986)

„Koop bij winkeliers Israëlische produkten” (Reformatorisch Dagblad, 26 februari 1982)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer