Meisjes steeds jonger ongesteld
AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse meisjes worden steeds jonger ongesteld. Meisjes van Turkse of Marokkaanse afkomst gaan soms zelfs al menstrueren voor ze naar de middelbare school gaan. „Een derde van de Turkse meisjes wordt al op de basisschool ongesteld, maar die school is daar nauwelijks op berekend”, zeggen onderzoekers Remy Hirasing en Henk Talma van het VUmc. De onderzoekers doelen op bijvoorbeeld het ontbreken van afvalbakjes op de toiletten en docenten die met gymles geen rekening met de meisjes houden.
„Nederlandse meisjes worden al decennia lang op steeds jongere leeftijd ongesteld, maar met name bij meisjes van Turkse en Marokkaanse komaf neemt de leeftijd flink af”, aldus Hirasing. Dat komt volgens hem omdat de leefomstandigheden hier beter zijn dan in hun moederland. „Goede voeding, hygiëne, riolering en vaccinaties spelen allemaal een grote rol”, aldus de onderzoeker. „Bij de vorige meting, in 1997, was een groot deel van de meisjes niet in Nederland geboren. Bij de laatste cijfers, in 2009, gaat het om in Nederland geboren meisjes van allochtone ouders.”
Waren Turkse en Marokkaanse meisjes in 1997 gemiddeld 12 jaar en 10 maanden oud bij hun eerste menstruatie, in 2009 was dat ongeveer 12,5 jaar. Nederlandse meisjes waren in 1997 13 jaar en een paar maanden bij de eerste ongesteldheid, in 2009 lag de gemiddelde leeftijd net iets na de 13e verjaardag.
Volgens de onderzoekers spelen zowel genen als de goede leefomstandigheden een rol bij de leeftijd waarop een meisje haar eerste menstruatie heeft. Voorheen werd aangenomen dat het te maken had met het feit dat meisjes steeds langer werden, maar dat effect blijkt met de kennis van nu niet heel groot te zijn.
Hoewel de eerste ongesteldheid een teken is van een gezond lichaam, kan de steeds jeugdigere leeftijd waarop een meisje ongesteld wordt ook gezondheidsproblemen veroorzaken zoals een grotere kans op borstkanker, hart- en vaatziekten en depressies .