Binnenland

Nederland-Ruslandjaar officieel van start

DEN HAAG (ANP) – De Russische president Vladimir Poetin opent maandag samen met koningin Beatrix in Amsterdam het Nederland-Ruslandjaar. Het moet de oude Russisch-Nederlandse relaties in de schijnwerpers zetten en is een initiatief van het Kremlin.

6 April 2013 10:24Gewijzigd op 15 November 2020 02:53
Koningin Beatrix en Poetin in het Kremlin, juni 2001. Foto EPA
Koningin Beatrix en Poetin in het Kremlin, juni 2001. Foto EPA

Het is ‘zomaar een jaar’ en verwijst niet naar een bepaalde historische gebeurtenis, zoals vorig jaar werd stilgestaan bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen met het Ottomaanse Rijk en Turkije. Die begonnen officieel in maart 1612. Wel stuurden de Staten-Generaal van de republiek in 1614 een delegatie onder leiding van de Haarlemmer Isaac Massa naar het Kremlin in de hoop met de Russen net zulke handelsafspraken te kunnen maken als met de Ottomanen.

De website van het Nederland-Ruslandjaar beklemtoont dat de relaties van het begin af aan in het kader van handel en innovatie hebben gestaan. De Russische tsaar Peter de Grote (1672-1725) behoort hier tot de beroemdste Russen, mede door zijn verblijf in Zaandam en Amsterdam, waar hij veel kennis verwierf voor zijn achtergebleven rijk. Hij staat centraal in een van de vele tentoonstellingen die dit jaar worden georganiseerd in Nederland en in Rusland.

Poetin en Beatrix openen maandag de tentoonstelling over de tsaar in de Amsterdamse Hermitage. Dat is sinds 2009 het enige buitenlandse ‘filiaal’ van het gelijknamige beroemde museum in Sint-Petersburg, de stad die de tsaar begin 18e eeuw liet verrijzen met grachten naar Nederlands voorbeeld. In deze voormalige Russische hoofdstad wordt het Nederland-Ruslandjaar in november feestelijk afgesloten. Naast de culturele uitwisselingen, lijkt de economische samenwerking de voornaamste drijfveer, net als tijdens Isaac Massa’s reis.

De Russische ambassadeur in Nederland, Roman Kolodkin, noemt het bezoek van Poetin „kort maar zeer krachtig”. Poetin spreekt maandag in het Scheepvaartmuseum ook met premier Mark Rutte en andere bewindslieden en met prominenten uit de zakenwereld.

Nederland behoort tot de grootste investeerders in Rusland en veel Russische ondernemingen zijn in Nederland geïnteresseerd, mede dankzij het gunstige belastingklimaat voor grote buitenlandse bedrijven en de belastingverdragen. Voorts heeft het Kremlin er groot belang bij de energie-export zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is economisch en politiek gezien volkomen afhankelijk van de inkomsten uit die export. De grote zaken die bijvoorbeeld de olie- en gasgigant Gazprom met de Gasunie of Shell doen, of de bouw van een Russische olieterminal in Rotterdam, illustreren dat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer