Politieke steun voor gezinsplan Wijn
De grootste oppositiepartij, de PvdA, is positief over de suggestie van staatssecretaris Wijn van Financiën om gezinnen met hoge onkosten tegemoet te komen. De coalitiepartners VVD en D66 reageren vooralsnog negatief.
Wijn (CDA) zei vorige week vrijdag tijdens een studiebijeenkomst met studenten in Rotterdam dat gezinnen met kinderen extra ondersteuning verdienen. Als het inkomen van gezinnen door uitgaven op het gebied van gezondheidszorg, wonen en studie van kinderen, door een bepaald plafond zakt moet de overheid bijspringen. Wijn wil alle 23 financiële kinderregelingen onder de tegemoetkoming onderbrengen. De kinderbijslag zou wel in de huidige vorm blijven bestaan.
De huidige regering heeft momenteel alleen concrete plannen om voor de kosten in de gezondheidszorg een compensatiemaatregel te treffen die afhankelijk is van het gezinsinkomen. Met ingang van 2006 moet iedereen eenzelfde premie voor de ziektekosten gaan betalen. Dat is nadelig voor de mensen die via het ziekenfonds verzekerd zijn. Zij betalen premie naar draagkracht.
PvdA-kamerlid Crone is blij met de suggestie van Wijn. Volgens hem draagt het bij aan het verkleinen van de armoedeval, dat is dat iemand er weinig of niets op vooruit gaat als hij of zij vanuit een uitkering naar een betaalde baan gaat.
Volgens Crone waren CDA en PvdA het tijdens de formatiebesprekingen eerder dit jaar eens geworden over een de beleidslijn die Wijn nu voorstelt. „CDA, VVD en D66 hebben besloten om dit plan alleen op het onderdeel van de gezondheidszorg uit te gaan voeren. Het totale plan gaat echter miljarden euro’s kosten. Alleen al voor de zorgsubsidies is 2 miljard euro nodig. Overigens heb ik in de kabinetsplannen nog niet gezien dat ze dit bedrag ook daadwerkelijk willen reserveren”, aldus Crone.
Crone vindt dat Wijn voor de nieuwe regeling extra geld moet uittrekken, anders worden volgens hem alleenstaanden en mensen met lage inkomens de dupe.
VVD-kamerlid De Grave heeft grote moeite met de beleidslijn van Wijn. Volgens hem is het ondoenlijk om een fatsoenlijke definitie van het gezin te formuleren. Bovendien is hij bang dat vrouwen worden ontmoedigd om een betaalde baan te aanvaarden.
De Grave heeft geen moeite met de vereenvoudiging van de regelingen die nu ook afhankelijk zijn van het gezinsinkomen. „Als Wijn ingaat tegen de trend van individualisering bij de belastingen, dan vindt hij de VVD op zijn pad. Ik vond zijn uitleg erg onduidelijk. Wijn moet snel opheldering geven”, aldus de liberaal.
D66 is erg kritisch. Volgens het kamerlid Giskes wil de staatssecretaris de klok terugdraaien tot de jaren vijftig.
De bewindsman ontkende dat laatste gisteren op de televisie. „Dat is een Pavlov-reactie uit de jaren zestig. Ik sluit gewoon aan bij het gevoel van mensen die samen in een huis wonen en voor bepaalde kosten staan”, aldus de bewindsman.