Werkgroep wil abortuspraktijk halt toeroepen
OPHEUSDEN – „Christenen mogen niet langer stilzwijgend toekijken bij de vele abortussen in Nederland. Velen zijn zich nauwelijks bewust van wat zich voor hun ogen afspeelt. Zelfs onder kerkmensen komt abortus voor.”
Dat zegt Jan Dirk van Nifterik (30) uit Opheusden, medeoprichter en voorzitter van de werkgroep tegen abortus. De leden, onder wie SGP-fractievoorzitter Van der Staaij, kwamen woensdag voor het eerst bij elkaar.
De werkgroep is nodig, vindt Van Nifterik, lid van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in zijn woonplaats. „Christenen zijn vaak erg passief als het gaat om abortus. Met nadruk zeg ik christenen, omdat we breder willen opereren dan alleen in de gereformeerde gezindte. Ook zou het mooi zijn als niet-kerkelijken kunnen aanhaken.”
Het is niet de bedoeling Schreeuw om Leven voor de voeten te lopen, vervolgt de Opheusdenaar. „We willen aansluiten bij reeds bestaande organisaties. Daar hoort Schreeuw om Leven bij, maar ook Siriz, de RMU, de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en de SGP. Fantastisch dat die laatste twee bij onze eerste vergadering aanwezig konden zijn.”
Brief
De werkgroep kwam spontaan op gang door een ingezonden brief van Ans van Panhuis-Ouwehand uit Harderwijk en een interview met haar en Stijntje Coster in deze krant. Daarin betreurden beide vrouwen de passieve houding van kerken en christenen ten opzichte van abortus. Van Nifterik plaatste vervolgens een oproep op Facebook, waarin hij jongeren uit regionale kerken opriep in actie te komen. „Daar kwam veel reactie op”, zegt Van Nifterik. „Als vanzelf ontstond het idee een avond te beleggen. Afgelopen woensdag was de eerste bijeenkomst bij ons thuis.”
De aanwezigen waren het er roerend over eens dat er iets moet gebeuren tegen de abortuspraktijk in Nederland. Van Nifterik: „Christenen zijn het er unaniem over eens dat abortus niet goed is, maar vervolgens staat de wagen stil. Niemand weet wat we er concreet tegen kunnen doen.”
Informatievoorziening
En dat gaat snel veranderen als het aan de werkgroep ligt. Voor zichzelf ziet de werkgroep de taak weggelegd maatschappelijk draagvlak te creëren voor anti-abortusgeluiden. „Bijvoorbeeld door de beschikbare informatievoorziening op internet te beïnvloeden. Als je nu abortus intikt in de zoekmachine, dan stuit je louter op sites die abortus promoten. Als tegenwicht willen wij, in samenwerking met de SGP en RMU, een portal lanceren met correcte informatie over abortus. Het is de bedoeling dat deze bovenaan de lijst komt als je googelt op abortus.
Verder hebben wij donderdag de website www.geenabortus.nl gelanceerd. Die willen we inzetten om het besluit van het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede, om voortaan abortus mogelijk te maken bij het Downsyndroom, terug te draaien. Op de site kunnen handtekeningenlijsten worden gedownload, evenals voorbeeldbrieven die aan het ziekenhuis en leden van de Tweede Kamer kunnen worden gestuurd.
We vragen mensen ook hun e-mailadres achter te laten. Mogelijk komt er een stille tocht om het ziekenhuis. Dan is het handig om snel een grote groep mensen op de been te kunnen brengen.”
Promotiemateriaal
Het laatste actiepunt dat de werkgroep in gedachten heeft, is het ondersteunen van kerkenraden. „We horen vaak dat kerkenraden iets willen organiseren. De werkgroep gaat bekijken hoe kerkenraden kunnen worden ondersteund. Bijvoorbeeld door een gevarieerd aanbod promotiemateriaal of een selectie van sprekers samen te stellen, hopen wij kerkenraden op het juiste spoor te zetten. Dan is het aan hen om te kiezen wat het best bij hun identiteit past.”, aldus Van Nifterik.
Volgens Van Nifterik is ook voorlichting richting kerkelijken op zijn plaats. „Ook onder kerkmensen komen ongewenste zwangerschappen voor. De eerste die hiervan op de hoogte wordt gesteld, is de huisarts en die adviseert vaak abortus. Het is treurig dat het lijkt alsof dat beter geregeld is dan het uitdragen van een zwangerschap.”