Cohen pakt probleemjeugd aan
Burgemeester Cohen van Amsterdam wil harde straffen voor jongeren die stelselmatig voor overlast zorgen en zware delicten op hun naam hebben staan.
Hij wil deze jongeren het liefst heropvoeden in instituten als Glen Mills en Den Engh, waar een harde aanpak en discipline centraal staan.
Volgens Cohen werkt een normale straf niet. Dan komen ze weer op straat en beginnen ze van voren af aan, liet hij vrijdag via een woordvoerster van de gemeente weten.
Hij reageert hiermee op recente incidenten in de Amsterdamse wijk Osdorp, waar jongeren politieambtenaren met de dood bedreigden en agenten naar de keel grepen. Als het aan Cohen ligt, hangen degenen die agenten bedreigden, zware straffen boven het hoofd. Ook commissaris J. van Riessen van de Amsterdamse politie is deze mening toegedaan.
Cohen meent dat er in aanvulling op hard optreden ook goede begeleidingstrajecten moeten bestaan. Jaarlijks zijn bijvoorbeeld 150 banen nodig voor jongeren die uit een heropvoedingsinstituut komen. De gemeente schakelt daarbij de hulp in van het midden- en kleinbedrijf.
Justitie in Amsterdam zegt dat de rechter moet oordelen over de straffen. „Om iemand naar een instelling als Glen Mills of Den Engh te sturen, is een lange staat van dienst nodig”, zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie. Bij jongeren die slechts een paar overtredingen hebben begaan en nog niet tot de harde kern van probleemjongeren horen, is heropvoeding volgens justitie niet het meest geëigende middel.
Bij de incidenten afgelopen week in de wijk Osdorp hield de politie zes jongens aan die agenten herhaaldelijk met de dood hadden bedreigd. Het OM is voornemens deze jongens voor de rechter te brengen.
Amsterdam heeft ongeveer 1500 jongeren tussen de 12 en 25 jaar, die zich stelselmatig schuldig maken aan strafbare feiten. Ze plegen relatief veel gewelddadige delicten, meestal in groepsverband, en zorgen voor overlast op straat, in zwembaden, in het verkeer en in het openbaar vervoer.