Economie

„Schikking rond mkz-kwestie Kootwijkerbroek niet aan de orde”

KOOTWIJKERBROEK – Een van de opties om de kwestie van de mond- en klauwzeeruitbraak in 2001 in Kootwijkerbroek op te lossen, zou een schikking met de getroffen veehouders zijn, schrijft de Barneveldse Krant. Een woordvoerder van het ministerie spreekt dit tegen: „Onzin, een schikking is niet aan de orde.”

Redactie digitale media
29 March 2013 14:40Gewijzigd op 15 November 2020 02:45
Foto ANP
Foto ANP

Het zou gaan om een bedrag tussen de 15 en 20 miljoen, aldus de plaatselijke krant.

Bestuurslid Lau Jansen van Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek bevestigt op de website van de krant het geluid, maar benadrukt dat er geen officieel schikkingsaanbod op tafel ligt. Er zouden tijdens overleggen, die er nog steeds zijn, verschillende opties aan bod komen. De stichting zet zich voor alles in voor waarheidsvinding: was er in 2001 mkz in Kootwijkerbroek, of was die er niet?

Woordvoerder Murco Mijnlieff van het ministerie van Economische Zaken (waar landbouw onder valt) is desgevraagd kort en duidelijk over de schikkingsgeluiden die in Kootwijkerbroek circuleren: „Niet aan de orde. Het is echt onzin.”

In Kootwijkerbroek werden in 2001 ongeveer 230 bedrijven geruimd. Daarbij ging het om zo’n 60.000 dieren. De gemoederen liepen destijds hoog op in het dorp. De bevolking is ervan overtuigd dat het mkz-virus niet in het dorp aanwezig was, zodat de ruimingen onterecht zijn geweest.

Vertrouwelijk rapport

Barneveldse Krant-journalist laat op Twitter weten dat zijn krant zaterdag zal publiceren over een inspectierapport over het CVI in Lelystad, een laboratorium waar ook mkz-monsters uit Kootwijkerbroek zijn getest. De zaken zouden in 2001 niet op orde zijn geweest, maar dat is inmiddels rechtgezet.

Meer over
MKZ

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer