Binnenland

Grebbelinie zichtbaarder gemaakt

WOUDENBERG – De Grebbelinie tussen Leusden en Woudenberg/Scherpenzeel wordt de komende tijd door het wegsnoeien van struiken begaanbaarder gemaakt voor wandelaars. Ook worden loopgraven langs het voetpad over de Liniedijk langs het Vallei­kanaal beter zichtbaar gemaakt.

Van onze correspondent
28 March 2013 11:50Gewijzigd op 15 November 2020 02:44

De loopgraven waren als greppeltjes langs het pad nog aanwezig. Een deel van het tracé van de loopgraven kan straks gebruikt worden als wandelpad. Ook worden opgangen toegankelijker. Via een route van QR-codes kan de geschiedenis van de Liniedijk met een smarttelefoon of tablet-pc worden gevolgd.

Op zes plaatsen langs de Liniedijk, tussen de Asschatterweg in Leusden en de Brinkkanterweg in Woudenberg, worden de dijkgaten in het landschap zichtbaar gemaakt. Daarvoor worden speciale ”coupuremuren” gebouwd van betonzakken die lijken op zandzakken. De nieuwe fietsbrug over het Valleikanaal en de Koebrug in Leusden krijgen hekwerk in de Grebbeliniehuisstijl die uniform over de gehele linie van Rhenen tot Bunschoten wordt toegepast.

De in de achttiende eeuw gebouwde Grebbelinie was een verdedigingswerk tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, van Rhenen tot Bunschoten, bedoeld om vijandelijke aanvallen uit het oosten te weren. In de mobilisatieperiode voor de Tweede Wereldoorlog werd de Grebbelinie omgevormd van een vertragingslinie tot een hoofdverdedigingslinie, met loopgraven en kazematten.

De gemeenten Woudenberg en Leusden sloegen de handen ineen om „de cultuurhistorisch waardevolle Liniedijk beter herkenbaar en beleefbaar te maken.” De provincie Utrecht en het waterschap Vallei en Veluwe betalen de kosten: 225.000 euro.

Midden in de route, bij Hoeve De Beek, op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel, hebben vrijwilligers van Stichting Grebbelinie in het vizier de afgelopen tijd een replica van een loopgraaf in de Grebbelinie vernieuwd en uitgebreid.

De originele loopgraven werden in de Tweede Wereldoorlog op last van de Duitse bezetter verwijderd. Op initiatief van de oudheidkundige verenigingen Oud Scherpenzeel en Oud Woudenberg is in 2005 een replica van een loopgraaf aangelegd.

Woordvoerder Vos: „De verenigingen wilden de schooljeugd bewuster maken van wat er in de oorlog in de eigen omgeving is gebeurd. Scherpenzeel is in 1940 voor 80 procent verwoest door Nederlandse artillerie die gericht was op de Duitse soldaten die zich in het dorp bevonden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer