Binnenland

Ontslagen militairen niet aan lot overlaten

Minister Kamp van Defensie mag de circa 5000 tot 6000 militairen die door de komende bezuinigingsoperatie met gedwongen ontslag worden bedreigd, niet aan hun lot overlaten. Hij moet zich hard maken voor een afvloeiingsregeling die verder gaat dan een inspanningsverplichting.

ANP
17 October 2003 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Die eis zullen in ieder geval PvdA, VVD en CDA maandag in de Tweede Kamer op tafel leggen in het voorbereidende begrotingsoverleg met de bewindslieden van Defensie.

Zowel het VVD-Kamerlid Van Baalen als de PvdA-er Timmermans spreekt van een „hard punt” in de discussie over de plannen van Kamp. Zij willen, gesteund door het CDA, dat de bewindsman met het kabinet de mogelijkheid opent om de militairen een baan te bezorgen bij de politie, brandweer, de zorg of het onderwijs. Het gaat de fracties daarbij om substantiële aantallen en niet om een handjevol soldaten bij de politie.

Over het onderwerp van de opvolging van de F16, staan VVD en PvdA weer volstrekt tegenover elkaar. De VVD vindt het belangrijk dat het kabinet nog in deze regeerperiode de zogeheten Joint Strike Fighter aanschaft, een geavanceerd Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat vanaf 2010 beschikbaar komt. Als dat gebeurt heeft de VVD er geen probleem mee als het totale aantal Nederlandse jagers omlaag gaat, stelt Van Baalen.

PvdA-woordvoerder Timmermans moet niets hebben van een vroegtijdige aanschaf van gevechtsvliegtuigen. Hij wil het liefst dat het kabinet de overeenkomstmet de Verenigde Staten over deelname aan de verdere ontwikkeling van de JSF opzegt. Maar omdat die kans gering is zou hij er ook mee kunnen leven als de overeenkomst wordt omgezet in een minder vergaande samenwerking, de zogeheten level-3 deelname.

Nederland doet nu mee in een level-2 samenwerking, waarvoor het rijk de komende jaren in totaal 800 miljoen dollar op tafel moet leggen. Bij een samenwerking op het derde niveau is minder geld gemoeid, maar krijgt het Nederlandse bedrijfsleven ook minder kans op Amerikaanse orders en kandefensie weinig ivloed meer uitoefenen op het definitieve ontwerp.

Van Baalen is weer absoluut ontevreden over het verhaal van Kamp over de toekomst van de marine. Pas als er een duidelijker toekomstbeeld op tafel ligt die de relatie legt met Nederland als zeevarende natie kan hij een oordeel vellen.

Ook het CDA is ontevreden over de weg die Kamp bij de marine is ingeslagen. Woordvoerder Kortenhorst heeft het gevoel dat het gegoochel met fregatten niet zoveel oplevert. Hij vraagt zich af waarom Kamp niet doorpakt en twee extra fregatten afstoot en die omruilt tegen vier kleinere schepen die vooral in de kustwateren goed uit de voeten kunnen. Volgens de CDA’er komt de dreiging niet langer vanuit de diepzee, maar eerder van terroristisch getinte aanslagen vanuit de kustwateren.

VVD en CDA maken zich voorts zorgen over de topstructuur van de krijgsmacht. Het schrappen van de bevelhebbers van de drie traditionele krijgsmachtonderdelen in een poging meer integratie tot stand te brengen, zien Kortenhorst en Van Baalen als een te simpele benadering. De afstand tussen de chef defensiestaf en de marine, landmacht en luchtmacht wordt dan te groot. Het CDA wil niet dat het evenwicht tussen de krijgsmachtonderdelen en het politiek-ambtelijk apparaat uit het lood slaat. Van Baalen oppert daarom de benoeming van drie plaatsvervangend chefs defensie staf, een uit elk krijgsmachtonderdeel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer