„Natuurakkoorden vertonen scheurtjes”
Ministers Peijs van Verkeer en Waterstaat en Brinkhorst van Economische Zaken dreigen af te wijken van de afspraken die over natuurbescherming zijn gemaakt. Dat stelt de nieuwe directeur van Natuurmonumenten, J. de Graef.
De Graef constateerde donderdag in Muiden „scheurtjes” in de akkoorden die zijn gesloten over de uitbreiding van de Tweede Maasvlakte, de verlenging van de A4 door Midden-Delfland en de verbinding tussen de A6 en de A9 bij het Naardermeer.
Het verbeteren van de infrastructuur wordt ter hand genomen, terwijl de verbetering van de leefbaarheid en bescherming van de natuur niet gelijktijdig wordt aangepakt. Zo is er afgesproken dat de Tweede Maasvlakte er mag komen, als Rotterdam en omgeving daarvoor 750 hectare natuurgebied terugkrijgt.
De Graef zei te vrezen dat Peijs en Brinkhorst het geld voor die „natuurverplichtingen” niet op tafel kunnen leggen. „Door af te wijken van de gemaakte afspraken ondergraven ze het draagvlak”, aldus De Graef. Dat leidt volgens hem tot langer overleg en meer kosten.
Natuurmonumenten vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over de toekomst van het Groene Hart, door De Graef aangeduid als een uniek veenweidegebied. Er moeten keuzes worden gemaakt waar plaats is voor de melkveehouderij en voor natuur en recreatie. „Anders verrommelt het landschap”, aldus de per 1 oktober aangetreden directeur.
Onder leiding van De Graef, landbouwkundig ingenieur, die onder meer werkte bij Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen, zal Natuurmonumenten zich niet aan grote koerswijzigingen wagen. „We blijven takje voor takje aan een mooi nestje bouwen. Natuurmonumenten blijft doorpolderen, een onvermijdelijkheid in Nederland”, aldus De Graef. De organisatie zal volgens hem niet snel actie voeren.