Binnenland

Voortvarende aanpak van verslaafden Rotterdam

De aanpak van de 700 meest overlastgevende en zorgmijdende verslaafden in Rotterdam lijkt voorlopig goed te werken. De stad ligt voor op schema bij het van straat halen van de lastigste verslaafden, zegt projectleider H. de Bruijne. Sinds vorig jaar hebben 268 verslaafden op maat gesneden hulp of straf gekregen.

ANP
17 October 2003 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft beloofd voor 2006 alle verslaafden hulp te bieden. De bij het project betrokken diensten, zoals politie en GGD, plaatsen elke maand 25 mensen in een zorgtraject. Vorig jaar waren dat er 128. Dit jaar moet Rotterdam uitkomen op 167. „We zitten al op 140, dus daar gaan we overheen”, zegt De Bruijne.

Volgens de projectleider hebben gemeente en politie heel goed in beeld wie de notoire overlastgevers zijn. Van het hoofdbureau kreeg hij een lijst met 1246 namen van mannelijke verslaafden. Ook het openbaarvervoerbedrijf RET en de hulpverlening leveren gegevens aan.

Het gaat om verslaafde veelplegers die in hun ’carrière’ ten minste tien keer de fout in zijn gegaan. Sommigen hebben honderden overtredingen op hun kerfstok. Van de tippelzone rond de Keileweg circuleert een lijst met aan drugs verslaafde prostituees.

De lastigste klanten van dat moment krijgen een behandeling. Op dit moment haalt de politie hen vooral uit het centrum en de wijken Spangen en Zuidplein. Voor de verslaafden is er keuze uit vijf trajecten, vaak een combinatie van straf en hulp.

De Bruijne is redelijk tevreden over de eerste resultaten. Van de 47 prostituees van de Keileweg die psychiatrische hulp hebben gekregen, zijn er maar zeven teruggevallen in hun oude gedrag. De mensen die in de strafrechtelijke opvang voor verslaafden hebben gezeten, veroorzaken na hun vrijlating minder overlast. Alleen de variant gevangenisstraf in combinatie met zorg werkt nog niet zo goed. De verslaafden staan vaak weer snel op straat omdat hun vergrijpen geen zware straffen rechtvaardigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer