Kamer stelt stortvloed aan vragen over Mabel
Niet alleen de rol van de AIVD maar ook de adviezen die Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, kreeg, zijn voor de Tweede Kamer aanleiding om premier Balkenende het vuur na aan de schenen te leggen. Over de kwestie-Mabel heeft de Kamer een stortvloed van schriftelijke vragen gesteld.
De fracties hadden tot donderdagmiddag de tijd om hun vragen over de affaire in te dienen. Van die gelegenheid is ruimschoots gebruikgemaakt. Alleen ChristenUnie en SGP hadden in dit stadium geen behoefte aan opheldering. Ze kunnen hun vragen volgende week alsnog kwijt, want dan wordt er een debat over het intrekken van de veelbesproken toestemmingswet voor het huwelijk tussen de prins en Wisse Smit gevoerd.
Dat het onderzoek van de inlichtingendienst AIVD naar het verleden van Wisse Smit veel stof voor vragen zou opleveren, lag voor de hand. Premier Balkenende reikte het onderwerp tijdens zijn persconferentie van vorige week over de kwestie zelf aan. Hij vertelde toen dat hij de AIVD had gevraagd of er beletselen waren om toestemming te verlenen aan het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel. De dienst liet vervolgens weten dat er geen problemen waren. Naderhand bleek dat Mabel had gelogen over haar contacten met drugscrimineel Klaas Bruinsma.
Veel fracties willen van Balkenende horen wie tot welke onderzoeken heeft besloten en op welk tijdstip dat gebeurde. Het paar maakte op 16 juni aan de regering kenbaar te willen trouwen, waarna een onderzoek plaatsvond door de AIVD en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Op 30 juni werd de verloving wereldkundig gemaakt. Gevraagd wordt of dit een te krappe periode is voor onderzoek, waar dat uit bestond en wat de conclusie ervan was.
PvdA, GroenLinks en D66 informeren nadrukkelijk naar het advies dat Wisse Smit kreeg om slechts beperkte informatie over haar relatie met Bruinsma naar buiten te brengen. Een vriendin van Mabel zei daarover vorige week dat dat advies de oorzaak van alle ellende is. Wie dat advies zou hebben gegeven, wilde ze niet zeggen.
De opmerkelijke rol van Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in de kwestie inspireerde de Kamer ook tot de nodige vragen. Doorgaans is de dienst de spreekbuis van Koninklijk Huis en kabinet. Dan kan de dienst ook op de inhoud van mededelingen worden bevraagd en aangesproken. In deze kwestie trad de RVD op als doorgeefluik. Mededelingen van Wisse Smit en van het paar werden door de dienst naar buiten gebracht zonder dat er een toelichting kon worden gegeven.