Binnenland

Recente gevallen van wetenschapsfraude

RIJSWIJK (ANP) – Een Belgische onderzoeker die deze week ontslagen is wegens fraude, blijkt aan de Universiteit Leiden verbonden te zijn geweest. Hieronder een overzicht van recente gevallen van wetenschapsfraude in Nederland.

22 March 2013 15:26Gewijzigd op 15 November 2020 02:38

Maart 2013: Een Belgische professor die in eigen land op staande voet is ontslagen, blijkt ook verbonden te zijn geweest aan de Universiteit Leiden, als gastmedewerker. Zijn rol in Leiden zou ‘heel beperkt’ geweest zijn, volgens de universiteit. De biomedicus deed onderzoek naar epilepsie.

Oktober 2012: Onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten verdenkt een gepensioneerde hoogleraar Politieke Antropologie van de Vrije Universiteit van wetenschapsfraude. Collega-onderzoekers zouden twijfelen aan het bestaan van een klooster in het zuiden van Nederland waar Bax onderzoek heeft gedaan. De Vrije Universiteit begint een onderzoek naar het werk van Bax.

Juni 2012: De Erasmus Universiteit in Rotterdam maakt bekend dat twee wetenschappelijke artikelen worden teruggetrokken van professor Dirk Smeesters. De hoogleraar Consumentengedrag en Samenleving zou data zodanig geselecteerd hebben dat de gezochte effecten statistisch significant werden. Smeesters heeft zelf ontslag genomen.

November 2011: Het Erasmus MC in Rotterdam maakt bekend dat hoogleraar Don Poldermans is ontslagen wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. De internist en vasculair geneeskundige zou gegevens hebben gefingeerd en bij verschillende studies zouden onregelmatigheden gevonden zijn of data niet meer te achterhalen.

November 2011: Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen maakt bekend dat een senior onderzoeker zijn ontslag heeft ingediend, nadat is gebleken dat hij oncontroleerbaar en mogelijk onjuist heeft gehandeld bij het verzamelen van onderzoeksgegevens. De onderzoeker was betrokken bij een onderzoek naar pijnbeleving bij patiënten.

September 2010: De Tilburgse hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel blijkt op grote schaal te hebben gefraudeerd met onderzoeksgegevens. Drie commissies bestuderen zijn publicaties en komen tot de conclusie dat hij met zeker 55 artikelen en 10 boekhoofdstukken heeft gefraudeerd. Bij 10 artikelen, waarvan er twee ook als hoofdstuk in een boek zijn gepubliceerd, bestaat een sterk vermoeden van fraude.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer