Selenium verlaagt kans op prostaatkanker
Mannen die een hoger gehalte van het mineraal selenium in het lichaam hebben, hebben een 30 procent kleinere kans om prostaatkanker te krijgen dan mannen met een laag seleniumgehalte. Dat blijkt uit grootschalig Nederlands onderzoek onder ruim 58.000 mannen die deelnamen aan de Nederlandse Cohortstudie naar voeding en kanker, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, TNO Voeding en de Technische Universiteit Delft.
De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. P. Van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht.
Prostaatkanker komt vooral bij oudere mannen voor. Het risico om prostaatkanker te krijgen voor het 75e levensjaar is volgens recente gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie 6,8 procent. Het risico is hoger dan gemiddeld wanneer prostaatkanker in de familie voorkomt. Verder zijn voor prostaatkanker geen andere duidelijke risicofactoren bekend.
Selenium is een mineraal dat van nature in de voeding voorkomt. Belangrijke bronnen zijn onder meer brood en andere graanproducten, vis en vlees.
De onderzoekers keken naar de relatie tussen seleniumgehalten in knipsels van teennagels en het risico om jaren later prostaatkanker te ontwikkelen. Hieruit bleek dat mannen met een hoger seleniumgehalte in de nagels een kleinere kans hebben om prostaatkanker te krijgen. Het resultaat uit dit onderzoek ondersteunt de hypothese dat een hoge seleniuminname het risico op prostaatkanker kan verkleinen.