Binnenland

Opbrengst geveilde Deux-aex naar oorlogsgraven

KOUDEKERKE – Van de opbrengst van een geveilde oude Bijbel worden naambordjes voor graven van Koudekerkse oorlogsslachtoffers gefinancierd. „Voor het goede doel hoop ik op een goede prijs”, zegt Arne Steenkamp van het Leidse veilinghuis Burgersdijk.

19 March 2013 16:02Gewijzigd op 15 November 2020 02:34
De gedenknaald met daarop de namen van omgekomen Koudekerkse oorlogsslachtoffers. Foto Stichting Dorpsraad Koudekerke
De gedenknaald met daarop de namen van omgekomen Koudekerkse oorlogsslachtoffers. Foto Stichting Dorpsraad Koudekerke

Het kostte enkele jaren geleden 6000 euro om het herdenkingsmonument voor Koudekerkse oorlogsslachtoffers te restaureren. Nadat het project eindelijk was afgerond, bleek het volgens de dorpsraad onaf. „Het bleef onduidelijk wáár de graven van onze omgekomen dorpsbewoners zich precies bevonden”, zegt voorzitter Dorine Noorlander van de Koudekerkse dorpsraad.

Wat is de dorpsraad precies van plan?

„Op de algemene begraafplaats van Koudekerke willen wij granieten naambordjes laten plaatsen bij negentien graven van oorlogsslachtoffers uit Koudekerke. Met hulp van de gemeente Veere hebben we nauwkeurig uit laten zoeken waar iedereen begraven ligt. Inmiddels zijn de naambordjes besteld.”

Wat kost de operatie en hoe wordt ze gefinancierd?

„De totale kosten zijn geraamd op 1850 euro. Van verschillende instanties, waaronder het familiefonds Hurgronje, hebben we een bedrag gekregen. En binnenkort gaat in Leiden een oude Bijbel onder de hamer. De eigenaar, iemand uit Koudekerke, heeft ons toegezegd een deel van de opbrengst te schenken aan de dorpsraad voor de naambordjes.”

Hoeveel oorlogsslachtoffers liggen er in Koudekerke begraven?

„Op het monument staan twintig namen. Het gaat echter om negentien graven. Eén slachtoffer is omgekomen op de Grebbeberg en ligt daar begraven.

De meeste slachtoffers zijn omgekomen door beschietingen. Daar zijn bijvoorbeeld in 1940 drie kinderen door gesneuveld.

Een kraanmachinist op de Schelde werd getroffen door schoten die vanuit een jachtvliegtuig werden gelost.

Ook zijn er twee mensen omgekomen door verdrinking. Bij de Bevrijding in 1944 stond Koudekerke helemaal onder water. Ik verbaas me er eigenlijk over dat het bij die negentien slachtoffers is gebleven.”

Wanneer worden de naambordjes geplaatst?

„Afhankelijk van de financiering zal dat dit najaar zijn. Sommigen zeggen dat het mooier is om het volgend jaar te doen, ter herdenking van zeventig jaar Bevrijding, maar wij willen het project afronden. De vicevoorzitter is 75 en stopt volgend jaar voorjaar. Ikzelf treed dan terug als voorzitter. Omdat er nu nog een aantal nabestaanden in leven is, is ook enige haast geboden.”

Deux-aexbijbel

De Bijbel wordt op 7 en 8 mei geveild in veilinghuis Burgersdijk te Leiden. Het exemplaar is volgens veilingmeester Arne Steenkamp een Deux-aexbijbel. „Het is een protestantse Bijbel, in 1594 gedrukt bij Paedts Jacobsz N. J. Bouwensz in Leiden. Het gaat om een editie van de Deux-aexbijbel, een voorloper van de Statenvertaling.”

Gebaseerd op eerdere ervaringen verwacht ik dat de Bijbel minstens 400 euro opbrengt. We gaan er in ieder geval onze uiterste best voor doen om daadwerkelijk dit bedrag ervoor te krijgen. Liefst meer natuurlijk. Voor het goede doel mag ik het hopen.”

Ruim 80 procent van de opbrengst is voor de Stichting Dorpsraad Koudekerke. De resterende 20 procent is voor de eigenaar. De weldoener blijft volgens Noorlander liever anoniem. „Ik kan er alleen over zeggen dat het iemand uit Koudekerke is, iemand die graag iets goeds voor het dorp wil doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer