Software voor onderwijs fors duurder
Het gebruik van software in het onderwijs wordt dit jaar fors duurder. Voor het pakket dat het Amerikaanse softwarehuis Microsoft scholen en universiteiten aanbiedt, moet jaarlijks 20 euro per computer worden betaald. Dat betekent een prijsstijging van ruwweg 2,5 keer vergeleken met de oude situatie.
De kosten in Nederland blijven echter vergeleken met andere Europese landen aan de lage kant. In het Verenigd Koninkrijk betaalt een basisschool voor hetzelfde pakket bijvoorbeeld 40 tot 50 euro, aldus N. van Trigt van APS IT-diensten. Zijn organisatie heeft namens het onderwijsveld onderhandeld met Microsoft.
„Door de schaalgrootte in Nederland konden wij een relatief gunstige prijs bedingen”, aldus Van Trigt. Alle onderwijsinstellingen van basisschool tot universiteit zijn in het nieuwe contract met Microsoft ondergebracht.
Het oude contract met Microsoft, dat dateerde van 1993, liep eind vorig jaar af. In het nieuwe contract, dat een looptijd heeft van drie jaar, krijgt de scholier of student een uitgebreider pakket aangeboden met het nieuwste Windows-besturingssysteem, een Office-programma, specialistische internetsoftware en de Encarta-encyclopedie.
De prijsverhoging was volgens marketingmanager Visser van Microsoft onvermijdelijk om Nederland te laten aansluiten op de Europese marktprijzen. Hij wijst er echter op dat de prijzen in Nederland nog steeds de laagste zijn in de Europese Unie.
De individuele student komt er in de nieuwe opzet het meest bekaaid af. Hij moet in het vervolg eveneens 20 euro per jaar betalen als hij een eigen pakket voor zijn privé-computer thuis wil hebben. In het oude systeem was deze studentenlicentie bij de prijs inbegrepen.
Ook de scholen vrezen door het nieuwe contract tekort te komen. Scholen krijgen van minister Hermans van Onderwijs een vaste toelage van 64 euro (140 gulden) per leerling voor het computeronderwijs. Dat bedrag is al geen vetpot en met deze prijsverhoging wordt het nog lastiger, verwacht het lid Huis van de Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs.
Volgens het ministerie van Onderwijs is het bedrag van de toelage inmiddels achterhaald. Scholen krijgen inmiddels 73 euro (161 gulden) per leerling en voor dit jaar eenmalig 9 euro (20 gulden) extra.
Volgens een woordvoerster heeft Hermans er echter wel begrip voor dat de onderwijsinstellingen zich overvallen voelen door de snelle afronding van de onderhandelingen met het Amerikaanse softwarehuis. De minister is dan ook van plan een gesprek aan te gaan met Microsoft om het bedrijf ertoe te bewegen scholen meer tijd te gunnen om een eigen afweging te maken. De onderwijsinstellingen zijn vrij in hun keuze de toelage te besteden. Zij kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen Linux te gebruiken, een gratis besturingssysteem, dat na enkele aanpassingen ook bepaalde Microsoft-programma’s kan laten draaien.