Binnenland

Ambtenaren Rotterdam manipuleerden rapport prostitutie 2.0

ROTTERDAM – Ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben de plaatselijke jongerenraad „zwaar onder druk gezet” om aanpassingen te doen in het ongevraagde advies over prostitutie en seksualiteit onder jongeren in de stad.

Regioredactie
19 March 2013 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 02:33
Foto Sjaak Verboom
Foto Sjaak Verboom

Verschillende bronnen rond het stadhuis bevestigen dat het onafhankelijk adviesorgaan het onderzoek pas naar buiten mocht brengen na goedkeuring van de gemeente. Dat eisten de ambtenaren van verantwoordelijk wethouder De Jonge (CDA).

Het onderzoek meldt dat er onder jongeren in de stad sprake is van „een ernstig vervaagd normbesef rondom seksualiteit.” Meer dan 1000 jongeren zouden betrokken zijn bij het verkopen van hun lichaam of meisjes dwingen tot seks om er foto’s van te maken en die via de sociale media te verspreiden.

De jongerenraad stelde aanvankelijk dat het ging om 1000 tot 10.000 jongeren, maar dat hebben de ambtenaren eruit gepraat. Die stelden voor om het rapport een getal van ruim 1000 te noemen.

In een toelichting op het onderzoek meldde de jongerenraad later wel dat het ging om 1000 tot 10.000 jongeren. Die zouden niet alleen foto’s maken en doorsturen, maar elkaar ook chanteren om zo seksuele handelingen af te dwingen, al dan niet in groepsverband. De jongerenraad noemt het prostitutie 2.0.

Ambtenaren hebben ook dwingend verzocht de publicatie van het rapport uit te stellen en er moesten enkele foto’s uit worden gehaald, omdat die te heftig zouden zijn. Dat laatste is ook gebeurd. Voorzitter Luuk Wijnhold van de jongerenraad ontkent de druk vanuit de gemeente niet, maar wil er verder niets over zeggen.

Er komt binnenkort een gesprek met de gemeente. „Ons doel was dit probleem op de politieke agenda te krijgen en dat is gelukt. Iedereen praat erover. Ik vind het vervelend dat ik niet open kan zijn, maar ik wil loyaal zijn aan het bestuur van de jongerenraad”, zegt Wijnhold.

CDA-fractievoorzitter W. J. Tempel weet niet of er echt sprake is van „onder druk zetten” door ambtenaren, maar hij vindt er wat voor te zeggen dat de jongerenraad „een beetje” in bescherming wordt genomen. „Het onderwerp moet op de agenda.”

D66-raadslid J. Verveen vraagt zich af of de jongerenraad het contact met ambtenaren heeft ervaren als „zware druk.” Hij wil weten hoe het precies zit. „Je moet op een onafhankelijk advies van een buiten de politiek geplaatst adviesorgaan kunnen vertrouwen. Als er aan de voorkant op de uitkomst van dat advies wordt gestuurd, is dat een kwalijke zaak.”

SGP/CU-fractievoorzitter S. Sies vindt de gang van zaken ronduit belachelijk. „Cijfers in een onafhankelijk advies mogen nooit worden aangepast. We hebben wethouder De Jonge gevraagd hoe het precies zit, maar daar nog geen antwoord op gekregen.”

Ook SP fractievoorzitter L. de Kleijn heeft geen goed woord over voor de bemoeienis van de ambtenaren met het rapport. „Als een cijfer van 10.000 gegrond is –ze hebben dat toch niet zelf bedacht?– om 
er dan 1000 van te maken 
omdat dat minder erg lijkt, is een enorm kwalijke zaak. Dit schaadt het imago van de stad Rotterdam.”

Verantwoordelijk wethouder De Jonge zou niet op de hoogte zijn geweest van de actie van zijn ambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer