Anja Joos met stille tocht herdacht
Anja Joos is woensdag met een stille tocht door de Amsterdamse Pijp herdacht. De 43–jarige Duitse kwam vorige week om het leven na een confrontatie met een tiental jongeren, merendeels van Marokkaanse afkomst.
De stille tocht begon woensdagavond op het Weesperplein met een paar honderd deelnemers. Gaandeweg de route zwol de mensenmenigte aan. Op het Gerard Douplein, de plek waar Anja om het leven kwam en waar een tijdelijk monument voor haar is opgericht, waren ongeveer duizend mensen bijeen.
Anja Joos was een drugsgebruikster, niet dakloos, al voelde ze zich waarschijnlijk wel verbonden met daklozen. Veel dak– en thuislozen en drugsgebruikers liepen woensdag mee in de stille tocht, maar ook verontruste buurtbewoners, Marokkanen en de burgemeester.
De tocht eindigde in het Sarphatipark, waar enkele toespraken werden gehouden. Het grove geweld waarmee een groep jongens de weerloze Joos onderuit en in elkaar schopten werd afgekeurd. Toch vroegen de sprekers die Anja het beste kenden, ook aandacht voor de daders.
Volgens G. Gilhuis van het drugspastoraat in Amsterdam zijn zowel Anja als de Marokkaanse daders slachtoffer van wat hij noemt „de ziekte van deze tijd". „Die houdt in dat hele groepen als een probleem worden bestempeld, of het nu drugsgebruikers of allochtonen zijn. Daardoor komen groepen tegenover elkaar te staan", zei Gilhuis.
De pastor noemde Anja „een van ons" en de Marokkaanse jongeren stuk voor stuk ook „een van ons". Het ging een aantal aanwezigen in het Sarphatipark te ver, maar Gilhuis kon op veel applaus rekenen.
Onder de tien verdachten die vastzitten in verband met de dood van Anja Joos, zijn enkele medewerkers van de Dirk van den Broeksupermarkt aan het Marie Heinekenplein. Ze dachten dat Anja een blikje bier had gestolen, maar ze bleek wel degelijk te hebben betaald. De situatie liep uit de hand toen meer jongeren zich met de kwestie gingen bemoeien.
De 43–jarige Anja kwam jaren geleden uit Duitsland naar Amsterdam. Deze week achterhaalde het Duitse consultaat de woonplaats van haar ouders. Zij hebben aangegeven niet voor de begrafenis te willen zorgen. Deze vindt vrijdag plaats in Amsterdam onder verantwoordelijkheid van de sociale dienst. Pastor Gilhuis leidt de herdenkingsdienst in de Oranjekerk in de Amsterdamse Pijp.