Binnenland

Korthals lanceert plan tegen drugs

Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om de problemen rond drugssmokkel via Schiphol het hoofd te bieden. Tot maart komen er meer dan 100 cellen bij om bolletjesslikkers vast te zetten. Daarna moet noodwetgeving mogelijk maken dat buiten het gevangeniswezen 350 drugskoeriers groepsgewijs worden vastgehouden. Het leger gaat de bewaking verzorgen.

Redactie politiek
18 January 2002 22:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Het kabinet stemde vrijdag in met het ”Plan van aanpak drugssmokkel” van minister Korthals van Justitie. De bewindsman formuleert daarin zijn antwoord op de problemen die zich op Schiphol hebben voorgedaan. In de laatste weken van het afgelopen jaar zijn in totaal tien drugskoeriers wegens een tekort aan celcapaciteit losgelaten. De hoeveelheid cocaïne waarmee zij werden betrapt, varieerde van 90 gram tot 9 kilo.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt Korthals dat vier drugskoeriers zijn heengezonden met medeweten van het openbaar ministerie. In de overige zes gevallen, die zich alle voordeden op feestdagen, handelde de douane op eigen houtje. Daarbij zijn de drugs in beslag genomen en de namen van de koeriers genoteerd. De bewindsman geeft aan dat hij de gang van zaken betreurt.

Korthals, die onder zware kritiek van de Tweede Kamer ligt, verzette zich vrijdag tegen de suggestie dat hij sneller en beter had moeten reageren op de problemen. Volgens hem heeft zich in de loop van vorig jaar een onverwachte toename van het aantal bolletjesslikkers voorgedaan. Die zou onder meer verband houden met de strengere controle op het vrachtverkeer, waardoor de drugssmokkel zich gedeeltelijk heeft verplaatst naar koeriers die via het slikken en vervoeren van bolletjes snel veel geld willen verdienen.

Het plan van aanpak dat hij gisteren lanceerde, noemt Korthals „vergaand.” Het komt er volgens hem op neer „dat wij niet accepteren dat Schiphol een belangrijke aanvoerhaven van drugs wordt.” Het meest in het oog springende onderdeel van het actieplan is de noodwetgeving, die het mogelijk moet maken om groepen drugskoeriers vast te zetten in afwachting van hun berechting. Volgens Korthals gebeurt dat voornamelijk in kazernes, onder omstandigheden die niet strijden met internationale verdragen als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De douane, de Koninklijke Marechaussee, het openbaar ministerie en de rechtbank krijgen er voor de aanpak van de drugssmokkel via Schiphol gezamenlijk 100 arbeidsplaatsen bij. Samen moeten zij gaan regelen dat risicovluchten die op Schiphol aankomen regelmatig worden gecontroleerd op drugssmokkel. Vanaf 1 maart moet het bovendien mogelijk worden om verdachten met röntgenfotografie en echoscopie in het lichaam te onderzoeken.

Korthals geeft de politierechter, die in zijn eentje kleinere drugszaken kan afhandelen, meer bevoegdheden. Daardoor kan hij ook de iets grotere zaken, waarop een half tot een heel jaar celstraf staat, voor zijn rekening nemen. Zodoende hoeven veel minder zaken te worden overgedragen aan kamers met meerdere rechters. Bovendien krijgen de zwaarbelaste rechtbank van Haarlem en het hof van Amsterdam de gelegenheid zaken uit te besteden aan andere rechtbanken.

Omdat de meeste drugskoeriers van Aruba en de Nederlandse Antillen komen, gaat daar scherper gecontroleerd worden. „100 procent controle”, zo zei premier Kok, die zich tevreden toonde met het actieplan van Korthals. De Nederlandse regering ondersteunt de benutting van meer celcapaciteit in de Antilliaanse Bon Futuro-gevangenis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer