Opnieuw een ziekenhuis in opspraak
RIJSWIJK (ANP) – Opnieuw is er een ziekenhuis in opspraak geraakt. Dit keer zijn er maatregelen genomen na problemen op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag, zo bleek zaterdag. Een overzicht van de afgelopen 2 jaar.
Admiraal de Ruyterziekenhuis (Zeeland): december 2012: Zes cardiologen komen onder supervisie van de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Aanleiding is hun functioneren als groep. Ook was er een probleem met de controle van de hartbewakingsmonitoren.
Ruwaard van Putten Ziekenhuis (Spijkenisse): december 2012: Het ziekenhuis kan om financiële redenen niet meer zelfstandig bestaan en gaat verder als zogenoemd ‘satellietziekenhuis’ van drie ziekenhuizen in de regio. Het Ruwaard van Putten is al eerder in opspraak geraakt. In november laat de IGZ de afdeling cardiologie sluiten en zet vier cardiologen op non-actief. Aanleiding is een bovengemiddeld hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie.
Langeland Ziekenhuis (Zoetermeer): december 2012: Medewerkers van het in financiële nood verkerende ziekenhuis krijgen in december slechts de helft van hun salaris. Vakbond Abvakabo FNV is het niet eens met de maatregel.
UMCG (Groningen): december 2012: De raad van bestuur zet de top van het Beatrix Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMCG, uit zijn functie. Aanleiding is dat de bestuursleden van het kinderziekenhuis er niet in slagen om samen te werken.
Catharina Ziekenhuis (Eindhoven): november 2012: Vier dermatologen worden de laan uitgestuurd. De vier huidartsen waren zonder toestemming van het ziekenhuis een praktijk cosmetische chirurgie begonnen. De dermatologen lieten patiënten (contant) betalen voor verzekerde zorg, zegt het ziekenhuis.
VU Medisch Centrum (Amsterdam): augustus 2012: De IGZ plaatst het VUmc onder verscherpt toezicht. Aanleiding zijn conflicten tussen artsen en leidinggevenden van de intensive care en andere afdelingen, die ontaardden in een machtsstrijd. Eerder dat jaar kwam het VUmc ook al in opspraak door het tv-programma ‘24 Uur: Tussen leven en dood’ over de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, waarbij werd gefilmd zonder dat de patiënten daar vooraf toestemming voor hadden gegeven.
Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam): 2010/2011: 118 mensen raken besmet met de klebsiellabacterie. Van hen sterven er 28, van wie drie vrijwel zeker te herleiden zijn tot deze bacterie. De uitbraak begon in oktober 2010, maar pas eind mei 2011 werd aan de bel getrokken. Volgens de IGZ heeft de leiding van het ziekenhuis de omvang, de ernst en de duur van de uitbraak onderschat.