Nierpatiënt kan zelf zoutgebruik bijhouden
GRONINGEN (ANP) – Nederlanders krijgen te veel zout binnen. Dat leidt tot steeds meer gezondheidsproblemen. Maar veel mensen zijn niet of slecht in staat om de inname naar een gezond niveau terug te brengen. Dat komt vooral omdat dagelijkse voedingsproducten die we in de supermarkt kopen, al veel zout bevatten.
Voor nierpatiënten is een bescheiden inname zelfs van levensbelang. Het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben met de Nierpatiënten Vereniging Nederland een programma ontwikkeld om grip te krijgen op de hoeveelheid die ze binnenkrijgen, zo meldden zij donderdag.
Mensen met een verminderde nierwerking konden in het verleden doorgaans aankloppen bij een diëtist voor begeleiding. Maar die zorg staat onder druk door bezuinigingen. Met het zogeheten E-healthprogramma worden patiënten stapsgewijs geleerd hun eetgewoonten zelf aan te passen, door bijvoorbeeld regelmatig de hoeveelheid zout in de urine te meten.
Het programma is in eerste instantie bedoeld voor nierpatiënten, omdat bij deze groep veel winst valt te behalen. Maar het is zo opgezet dat het later ook voor andere groepen bruikbaar is, zoals voor mensen met hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. „In de toekomst moet iedereen die bewust met voeding wil omgaan ervan profiteren.” Dat kan volgens de ziekenhuizen leiden tot een flinke besparing op de gezondheidszorg.