„Trouw bij gewetensbezwaarde ambtenaar als je tegen homohuwelijk bent”
STAPHORST – Stellen die tegen het homohuwelijk zijn, moeten proberen gratis te trouwen in een gemeente waar geen gewetensbezwaarde ambtenaar is. Zo hoef je geen toespraak aan te horen van iemand die heel anders in het leven staat. Bovendien verdient die gemeente op die manier niets aan het huwelijk.
Deze oproep verschijnt binnen een paar dagen op de website www.klikvoorvrijheid.nl. Harm Brand (34) en Jan Kuijers (44) uit Staphorst richtten begin januari een comité op dat zich inzet voor de keuzevrijheid van aanstaande echtparen.
Stellen die wegens hun levensovertuiging getrouwd willen worden door een ambtenaar met principiële bezwaren tegen het homohuwelijk moeten volgens het comité die ruimte krijgen.
Gewetensbezwaarde ambtenaren die weigeren mensen van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden, verdwijnen op termijn. Het kabinet wil er het liefste van af. Veel gemeenten tolereren hen niet meer.
„Er is blijkbaar wel vrijheid, maar alleen van de meerderheid. Wij zouden het betreuren als er geen ruimte blijft voor trouwambtenaren met bezwaren tegen het homohuwelijk. We vinden ook dat paren de keuze moeten hebben om specifiek voor deze mensen te kiezen”, aldus Brand en Kuijers.
Brand maakte een site waarop de stellingname van alle 408 Nederlandse gemeenten ten opzichte van gewetensbezwaarde ambtenaren wordt aangegeven. Hij moet er nog negentien. Dan is van alle lokale overheden duidelijk of er gewetensbezwaarde ambtenaren zijn of niet en hoe het benoemingsbeleid is.
Kleuren geven de status aan. Stellen die willen getrouwd willen worden door een gewetensbezwaarde ambtenaar, kunnen op de site zien of hun gemeente zo’n ambtenaar heeft. Zo niet, dan kunnen ze uitwijken naar een stadhuis waar wel zo’n trouwambtenaar is.
Nieuw is de oproep om gratis te trouwen in gemeenten zonder gewetensbezwaarde ambtenaar. In kleinere plaatsen kan dit één keer per week, meestal op maandagochtend, in grote gemeenten zijn er vaak twee momenten.
„Als de overheid het unieke van een huwelijk tussen man en vrouw niet meer ziet, kies dan voor een bureauhuwelijk. Je krijgt dan geen praatje; je zet met getuigen alleen je handtekening en je gaat weer. Het belangrijkste moment vindt immers plaats in de kerk”, zegt Brand. „Een gemeente strijkt meestal aardig wat geld op bij een huwelijk. Op deze manier onthoud je ze dit cadeautje.”
Brand en Kuijers hebben veel reacties gekregen op hun initiatief en op de website, waaronder veel steunbetuigingen. Het comité kreeg ook het verzoek om een handtekeningenactie te starten, om zo Den Haag ervan te overtuigen dat er veel mensen zijn die de vrijheid willen hebben om juist wel voor een gewetensbezwaarde ambtenaar te kiezen.
Zo iemand hoeft volgens Brand en Kuijers geen christen te zijn. Zelf hebben ze een hersteld hervormde achtergrond, maar er zijn volgens het duo ook veel mensen die niet gelovig zijn, maar die wel achter het initiatief staan.
„We sturen geen handtekeningen naar Den Haag. Dat heeft weinig zin”, zegt Brand. „We zouden dit wel lokaal kunnen oppakken. Neem nou een gemeente als Kampen, waar de achterban van de SGP, ChristenUnie of CDA groot is maar waar geen gewetensbezwaarde ambtenaar is. Dat is te gek voor woorden. Daar zouden we een handtekeningenactie kunnen opstarten om dit voor elkaar te krijgen.”
De twee Staphorsters hopen dat hun actie als een olievlek gaat werken. „We willen de maatschappelijke verontwaardiging laten zien. Iedereen moet buigen voor de zogenaamde tolerantie die door Den Haag wordt opgelegd.”