Binnenland

Deetman: 3 verjaarde misbruikgevallen naar OM

RIJSWIJK (ANP) – De commissie-Deetman heeft drie gevallen van seksueel misbruik van meisjes binnen de Rooms-Katholieke Kerk gemeld aan het Openbaar Ministerie (OM). De gevallen zijn verjaard, maar omdat de meldingen zo ernstig waren, zijn ze toch aan het OM doorgegeven. Dat meldde de commissie maandag, op basis van vervolgonderzoek naar seksueel, fysiek en geestelijk misbruik van meisjes binnen de kerk. Naar aanleiding van het rapport hebben de bisschoppen hun excuses aangeboden aan de vrouwelijke slachtoffers.

11 March 2013 18:13Gewijzigd op 15 November 2020 02:25

Het Openbaar Ministerie kan in strafrechtelijke zin niets met de ‘Verjaard is verjaard, vervolging is simpelweg niet meer mogelijk’. Het OM bestudeert nog een geval. „De andere twee waren geanonimiseerd, daar kunnen we weinig mee”, aldus een woordvoerder. Als zaken verjaard zijn, wil dat niet zeggen dat justitie de melding klakkeloos terzijde schuift. „We kunnen hier in strafrechtelijke zin niets mee. Maar het kan ook van maatschappelijk belang zijn om het uit te zoeken. En wat je wel kan doen, is je bekommeren om het slachtoffer. Je kunt iemand bijvoorbeeld uitleggen hoe de zaken in elkaar zitten, hoe zo’n verjaring precies werkt.”

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) noemt het rapport van Deetman „uitermate teleurstellend”. Het roept meer vragen op dan het antwoorden geeft, stelt de organisatie die zegt ongeveer 70 vrouwen te vertegenwoordigen.

Eerder al onderzocht deze commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman seksueel misbruik van minderjarige mannen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Uit het vervolgonderzoek zijn alleen verjaarde strafbare feiten naar boven gekomen. Bij ruim 40 procent van de nieuwe meldingen is sprake van ernstig seksueel misbruik met vergaande seksuele handelingen en penetratie. Het grootste deel van de meldingen gaat over mannelijke daders.

Vrouwen en meisjes werden het vaakst thuis (40 procent) en in de parochie (30 procent) seksueel misbruikt. Fysiek geweld gebeurde vooral in instellingen zoals kindertehuizen en ziekenhuizen. Enkele bij de commissie binnengekomen meldingen: meisjes die zonder jas in de regen moesten staan, van de trap gegooid werden, met het hoofd in de wc-pot werden gehouden terwijl werd doorgetrokken. Of dagenlang geen of bedorven eten kregen. De meeste vrouwen waren tussen de 6 en 14 jaar oud toen het seksueel misbruik en/of geweld begon. Driekwart van de melders is meerdere keren misbruikt. De meeste meldingen gingen over misbruik in de jaren 1950-1960.

De onderzoekers wilden komen tot een duidelijke definitie van (excessief) geweld, maar dat is niet gelukt. Omdat een standaardklachtenprocedure daardoor niet mogelijk is, adviseert de commissie bemiddeling tussen de kerk en slachtoffers door professionele mediators.

De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) en de Nederlandse Bisschoppenconferentie meldden in een reactie dat „aantasting van de lichamelijke en geestelijke integriteit van iedere mens, en zeker van kinderen, onder alle omstandigheden verwerpelijk is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer