Geen Nederlandse universiteiten in wereldtop
LONDEN (ANP) - Nederlandse universiteiten kunnen qua reputatie niet meekomen met de beste 50 van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse World Reputation Rankings, die maandag werden gepresenteerd door Times Higher Education Magazine. Desondanks is minister Jet Bussemaker (Onderwijs) erg blij met vijf noteringen in de top 100 van de ranglijst.
„Het is een bevestiging van wat we eigenlijk al weten: de Nederlandse universiteiten hebben gewoon een uitstekende reputatie. Nederland staat met maar liefst vijf universiteiten in de top 100, evenveel als Duitsland. Alleen de VS, het Verenigde Koninkrijk en Australië doen het beter”, aldus Bussemaker maandag in een reactie.
Ook vorig jaar wist geen Nederlandse universiteit de top 50 te halen op de ranglijst. Dit jaar boekte alleen de Universiteit van Leiden terreinwinst, al handhaafden de Universiteiten van Amsterdam, Delft, Wageningen en Utrecht zich wel in de top 100, zo blijkt uit de steekproef onder 16.639 academici wereldwijd. Die werden om hun mening gevraagd over universiteiten in de wereld.
De hoofdredacteur van het THE-magazine, Phil Baty, stelt dat Nederland zich zou moeten afvragen of het niet beter is om slechts enkele universiteiten extra prioriteit te geven, zodat die zich mengen in de absolute wereldtop. Volgens hem zijn de noteringen op de ranglijst olie op het vuur van die discussie, „al heeft Nederland veel kracht in de breedte.”
Bussemaker ziet dat laatste als een compliment: „Een brede oriëntatie van instellingen en brede toegankelijkheid is iets om te koesteren.” Tegelijk is de minister het met Baty eens dat er meer specialisatie moet komen. „Mede daarom hebben we vorig jaar met hogescholen en universiteiten afspraken gemaakt over scherpere profilering.”
De Amerikaanse Harvard University voert overigens de lijst aan, voor vijf andere Amerikaanse en Britse universiteiten die „met kop en schouders boven de rest uitsteken”, aldus het magazine. De VS zijn met 43 universiteiten vertegenwoordigd in de lijst, gevolgd door Groot-Brittannië (9), Australië (6), Japan (5), Duitsland (5) en Nederland (5).
De lijst is het ‘kleine broertje’ van de World University Rankings, die jaarlijks in het najaar wordt gepubliceerd. Voor die ranglijst worden veel meer factoren vergeleken, zoals afstudeercijfers, wetenschappelijke publicaties en hoeveelheid buitenlandse studenten. Ook in die lijst haalde Nederland de top 50 niet.