Binnenland

„Woning, wijf en werk helpt jonge veelpleger”

AMSTERDAM (ANP) – Hij is 28 jaar en sinds zijn 15e al vele malen opgepakt. Een straatjongen die mensen bedreigt en geld afhandig maakt. Van alles is er in de loop der jaren met hem geprobeerd. Toen hij nog minderjarig was door Bureau Jeugdzorg, later door de reclassering. Tevergeefs. De Top 600-aanpak, die zich richt op de meest criminele jongeren in Amsterdam, moet hier verandering in brengen.

4 March 2013 16:51Gewijzigd op 15 November 2020 02:17
Foto ANP
Foto ANP

„Hij laat zich heel moeilijk helpen, duldt geen autoriteit”, vertelt de regisseur van deze veelpleger aan het ANP. „Als hem iets wordt opgelegd dan wil hij dat misschien wel, maar gaat dat in de praktijk heel moeilijk. Het is bovendien een driftkop.” De man, „laten we hem Ryan noemen”, heeft zeker tientallen strafbare feiten op zijn naam staan. In maart 2012 komt hij in beeld voor het Top 600-programma. Vanaf dat moment wordt er een dossier over hem opgesteld en krijgt hij begeleiding van een regisseur die de juiste partijen bij elkaar brengt om hem te helpen.

Ryan heeft een alcoholprobleem en woont tot voor kort bij zijn oom. Die situatie is niet ideaal aangezien zij voortdurend met elkaar in de clinch liggen. Bovendien heeft deze oom ook connecties in het criminele milieu.

„Hij is vrij actief en belandt na een aantal delicten weer in voorlopige hechtenis”, zegt de regisseur, die zelf ook liever anoniem blijft. Na 30 dagen schorst de rechtbank zijn voorarrest in afwachting van zijn proces, maar wel op een paar voorwaarden die door de samenwerkende partijen van de Top 600-aanpak zijn voorgesteld. Zo helpt de gemeente hem aan een dagbesteding, in ruil voor een uitkering. „We willen dat hij daarvoor ’s ochtends zijn bed uit moet en ’s avonds moe is.” Ook moet hij zijn schulden verplicht afbetalen, mag hij niet in de buurt van het huis van zijn oom komen en moet hij anti-agressietherapie volgen. Daarnaast heeft hij een dak boven zijn hoofd bij begeleid wonen.

Als Ryan zich niet houdt aan de opgelegde voorwaarden, belandt hij weer achter de tralies. „Als hij een overtreding pleegt, zit de politie er bovenop”, aldus de regisseur. „Alle betrokken partijen gaan tot het uiterste, daardoor lukt het goed om slim en goed getimed samen te werken.”

Hoewel een aantal zaken hem momenteel goed afgaat, is Ryan er nog niet. De regisseur refereert aan de „gouden w’s”, die jonge veelplegers veelal weer op het rechte pad helpen: „woning, wijf en werk”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer