Turkije wil kopstuk PKK vasthouden
Turkije heeft Nederland gevraagd PKK-kopstuk Nuriye Kespir na afwijzing van haar asielaanvraag niet vrij te laten. Volgens een woordvoerder van Turkse ambassade in Den Haag zal Turkije om haar uitlevering vragen.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat Turkije een verzoek tot voorlopige aanhouding heeft gedaan. Een uitleveringsverzoek is er volgens hem nog niet. Dat kan volgens hem pas na afloop van de asielprocedure.
Twee weken geleden werd bekend dat Kespir eind vorig jaar al in Nederland politiek asiel heeft aangevraagd. Ze zit momenteel in afwachting van de beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vast in het grenshospitium. De IND, die onder meer onderzoek deed naar de mogelijke betrokkenheid van Kespir bij oorlogsmisdrijven, heeft al laten weten het asielverzoek af te zullen wijzen. De definitieve beslissing wordt op korte termijn verwacht.
Kespir is lid van het hoogste orgaan van de Koerdische arbeiderspartij PKK, de presidentiële raad. De PKK voerde jaren een guerrillaoorlog in het oosten van Turkije. Deze strijd heeft het leven gekost aan tienduizenden mensen. Hoewel de strijd is geluwd sinds de arrestatie van PKK-leider Öçalan, vielen er ook vorig jaar nog meer dan honderd dodelijke slachtoffers.
Turkije ziet de PKK als een terroristische organisatie. In Duitsland is de organisatie ook verboden, in Nederland echter niet. De Amerikaanse president, Bush, heeft de PKK na de aanslagen in september wel geplaatst op een lijst van terroristische organisaties, maar de partij komt niet voor op de Europese lijst.
Kespir is het tweede vooraanstaande PKK-lid dat in Nederland asiel heeft aangevraagd. In 1999 probeerde een ander lid van de presidentiële raad, Murat Karayilan, dat ook. De IND wees het verzoek af. Turkije vroeg ook om zijn uitlevering, maar de regering zei toen niet te weten waar hij verbleef. Karayilan vertrok kort daarop zelf uit Nederland.