Hof: burgemeester mocht langs Duitse graven lopen
ARNHEM (ANP) – Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst mocht vorig jaar tijdens de Dodenherdenking wel langs de graven van gesneuvelde Duitse soldaten lopen. De rechtbank in Zutphen heeft hem dat ten onrechte verboden.
Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald in het hoger beroep dat de gemeente aanspande tegen het Zutphense vonnis. Volgens het hof had de voorzieningenrechter onvoldoende reden om in te grijpen in de lokale herdenking op 4 mei.
Het plaatselijke 4/5 Mei Comité besloot vorig jaar in overleg met de gemeente om tijdens de dodenherdenking in Vorden voor het eerst ook langs de graven van gesneuvelde Duitsers te lopen. Deelnemers aan de herdenking konden kiezen of zij dat na afloop van de officiële ceremonie ook wilden.
De organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) vond dat plan respectloos, spande een geding aan en won. De gemeente hield zich aan het verbod, maar ging in hoger beroep omdat burgemeester Aalderink vond dat de voorzieningenrechter zich te veel mengde in plaatselijke aangelegenheden. Het hof gaf hem daarin dinsdag gelijk.
Dat een bepaalde groep personen zich door een voorgenomen wijze van herdenken gekwetst voelt, is voor een dergelijk ingrijpen onvoldoende, meent het hof. „Zeker wanneer, zoals hier, deze personen niet tot de lokale kring van mensen behoren voor wie de herdenking wordt georganiseerd.”
Het hof stelt dat plaatselijke comités veel vrijheid hebben bij de inrichting van herdenkingen, omdat er geen landelijke voorschriften voor zijn. De autoriteiten dienen die vrijheid te respecteren. Alleen als de voorgenomen wijze van herdenken zo onzorgvuldig is dat de organisatie ervan en deelname eraan onrechtmatig is jegens derden, kan de voorzieningenrechter ingrijpen en maatregelen treffen, aldus het hof.
In Bronckhorst was de bijeenkomst volgens het hof zorgvuldig voorbereid. Tevens was vooraf onderzocht of er voldoende draagvlak was. De kwestie leidde in binnen- en buitenland tot veel ophef.