Commentaar: CDA-wethouder Tilburg verkwanselt zondag
Het mag niet, maar we gaan niet strikt handhaven. Dat moeten bestuurders natuurlijk nooit zeggen. Zeker niet in Nederland, waar tolereren en gedogen zo ongeveer de sleutelwoorden zijn voor bestuur en gezagshandhaving. Wie als verantwoordelijk wethouder dus aangeeft dat hij niet kordaat zal optreden tegen overtreding van een wet, zet alle sluizen open.
De rechter bepaalde begin deze maand dat de winkels in de Brabantse stad Tilburg niet alle zondagen open mogen zijn. Het argument van het stadsbestuur dat de stad toeristisch zou zijn en er daarom reden is de zondagsopenstelling direct te verruimen, veegde de rechter van tafel.
Tilburg moet het dus voorlopig nog doen met een beperkte zondagsopenstelling. Voorlopig, want als de Eerste Kamer akkoord gaat, verandert per 1 juli de wet. Dan is verruiming van de zondagsopenstelling alleen nog een zaak van de plaatselijke gemeente.
Het is natuurlijk wel duidelijk wat vanaf die datum het beleid in Tilburg zal zijn. Iedere winkelier die dan op de eerste dag van de week zijn winkel wil openen, mag dat. Het gemeentebestuur zal de detaillisten geen strobreed in de weg leggen. De stad moet op zondag bruisen, dat is goed voor het imago van Tilburg, zo is de gedachte. En het geld moet rollen. Dat stimuleert de lokale economie.
De bestuurders van de Brabantse stad lijken er niet mee te zitten dat er ook nog een groep winkeliers is die niet zo gelukkig is met de verruiming van de zondagsopenstelling. Deze vooral kleinere ondernemers willen niet dat er nog meer wekelijkse rustdagen worden afgenomen. Maar de wethouder is ongevoelig voor die oproep.
Eigenlijk is het werkelijk bizar dat een wethouder, nota bene van christendemocratischen huize, zich nauwelijks iets aantrekt van de uitspraak van de rechter. Daarmee ondergraaft de Tilburgse wethouder het gezag van de rechter en moet hij er niet van opkijken dat burgers die op andere punten moeite hebben met wetgeving, een argument ontlenen aan zijn laconieke houding.
Belangrijker is nog dat de zondag in ons land kennelijk een dag is geworden waarop alle rust bewust lijkt te moeten verdwijnen. Niet voor niets heeft de Schepper het nuttig geacht dat de mens op een vaste dag in de week rust van zijn werk. Wanneer die dag niet meer vaststaat en de handel de hele week doorgaat, is die rust van mens en schepping weg. Allerlei onderzoeken, ook van niet-kerkelijke instanties, wijzen inmiddels uit dat dit zijn tol eist. Juist een partij als het CDA, waar de Tilburgse wethouder toe behoort, zou dit belang van maatschappelijke rust moeten onderkennen.
Duitse kerkleiders hebben opgeroepen de zondag meer te ontzien. Zij zijn verontrust over de toename van het zondagswerk. Zij willen de zondag als dag van Christus’ opstanding vieren en de mens op die dag ook de gelegenheid geven op verhaal te komen. „Er is meer in het leven dan geld verdienen”, zo zeggen zij. Misschien dat de Tilburgse wethouder toch eens wat Duits moet leren. In het oosten zeggen ze soms heel verstandige dingen die het overdenken waard zijn.