Binnenland

„Toename aantal aardschokken zegt nog niets”

DE BILT (ANP) – De toename van het aantal aardschokken in Noord-Groningen in korte tijd zegt nog niets over het verdere verloop van bevingen in het gebied. In totaal registreerde het KNMI in 2013 al 28 bevingen en dat is meer dan anders. Maar volgens hoofd seismologie Bernard Dost gebeurt het vaker dat er in sommige periodes meer bevingen zijn. Dat kan de komende tijd ook weer minder worden, zo meldde het meteorologisch instituut maandag.

18 February 2013 17:29Gewijzigd op 15 November 2020 02:01

Maandag even na middernacht werd Nieuwolda, op ongeveer 10 kilometer van Delfzijl, nog getroffen door een beving met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. Daarmee kwam de teller voor februari alweer op 16 aardschokken te staan. In januari trilde de grond ook al 12 keer. In de laatste 2 maanden van 2012 trilde de grond boven het gasveld 13 keer. Als de huidige trend zich doorzet, dan komt het aantal bevingen hoger uit dan het gemiddelde van 100 kleine en grote schokken per jaar.

Het KNMI erkent dat er in korte tijd veel bevingen zijn geweest. Volgens seismoloog Dost is er een grote spreiding van de verschillende schokken over het gasveld. „Omdat er niet één plek is, waar ineens veel bevingen zijn, verwachten we niet dat er iets vreemds aan de hand is”, zegt hij.

Onlangs legde het Staatstoezicht op de Mijnen voor het eerst een relatie tussen gaswinning en het aantal aardbevingen. De dienst stelt dat het aantal bevingen toeneemt als er meer gas wordt gewonnen. Daarbij treedt volgens Dost wel een vertraging op van 6 tot 12 maanden. „We moeten dit verband nog verder onderzoeken”, aldus de seismoloog. Volgens het KNMI speelt het weer geen rol en kan het aantal bevingen per maand verschillen.

De zwaarste beving van dit jaar was op 7 februari toen Zandeweer werd getroffen door een beving met een kracht van 3,2. Nog geen uur daarvoor was op dezelfde plaats ook al een beving met een kracht van 2,7. Ook ’t Zandt (2,7), Overschild (2,3), Garrelsweer (2,0) en Wirdum (2,0) kregen te maken met goed voelbare aardschokken. Veertien aardschokken hadden een kracht die lag tussen de 1,0 en 2,0 op de schaal van Richter. Acht kleine schokken met krachten tussen 0,6 en 0,9 zijn niet gevoeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer