Binnenland

Rabbae (GL) niet meer verkiesbaar

De kandidatenlijst waarmee GroenLinks onder aanvoering van Rosenmöller de komende kamerverkiezingen wil ingaan, heeft bij een flink aantal ervaren parlementariërs tot teleurstelling geleid. Zo staat het huidige kamerlid Rabbae niet meer op de lijst. Directeur Duyvendak van Milieudefensie komt hoog binnen op de vierde plaats.

Redactie politiek
18 January 2002 10:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Behalve Rabbae zijn ook de kamerleden Van Gent, Harrewijn, Van der Steenhoven en Pitstra ontevreden. Zij kwamen allemaal lager op de lijst dan zij zelf hadden verwacht. Evenals Rabbae staat Pitstra helemaal niet meer op de lijst.

Vier nieuwelingen, onder wie directeur Duyvendak van Milieudefensie, komen wel in de top van de lijst terecht. Duyvendak zelf staat op de vierde plaats. De overige drie hoge nieuwkomers zijn Evelien Tonkens (7, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn), Arie van den Brand (8, afkomstig van de land- en tuinbouworganisatie WLTO) en Naima Azough (10, journaliste).

Enkele van de teleurgestelde kamerleden hebben al aangegeven het er niet bij te laten zitten. Ze willen proberen tijdens het GroenLinks-congres op 9 februari met steun van de achterban een hogere plek te krijgen. Ook het huidige kamerlid Pitstra gaat de strijd aan. De opvolger van de onlangs vertrokken Singh Varma is volgens de kandidatencommissie wegens „oncollegiaal gedrag” op een onverkiesbare plek gezet. Pitstra krijgt steun van de jongerenorganisatie Dwars, die vreest dat de pacifistische vleugel binnen GroenLinks niet meer voldoende vertegenwoordigd is als Pitstra vertrekt.

Een andere opvallende afwezige op de kandidatenlijst is Rabbae. De duolijsttrekker van 1994 en nummer vier van 1998 wilde weer een hoge plek op de lijst, maar de commissie weigerde hem die te geven. Rabbae is niet afgevallen op basis van ongeschiktheid, zei commissievoorzitter Meijer gisteren. Volgens Meijer beraadt Rabbae zich over zijn kandidatuur. Rabbae is momenteel met een kamerdelegatie in Marokko. Hij zei vanochtend voor de radio te overwegen het GroenLinks-congres in te schakelen.

De huidige kamerleden Van Gent, Van der Steenhoven en Harrewijn staan nog wel op de lijst, maar willen een hogere plaats. Van Gent, in 1998 nog op de vierde plaats, had ingeschat een betere plek op de lijst te krijgen dan de negende plaats die haar nu is toebedeeld. Ook Van der Steenhoven, dertiende op de lijst, is „diep teleurgesteld.” Hij vindt dat hij het niet verdiend heeft om zo laag op de lijst te komen. Volgens hem hoort hij bij de eerste tien. Hij gaat daarvoor steun van het congres vragen.

Harrewijn (op plaats 11) is ten opzichte van de vorige verkiezingen slechts één plek gezakt, maar hij vindt toch dat bij de huidige lijst de balans te veel is doorgeslagen naar vernieuwing. Hij wijst op het belang van continuïteit. Met de kritiek van de kandidatencommissie dat de huidige fractie te weinig profiel op de terreinen milieu, zorg, sociaal beleid en onderwijs heeft laten zien, is Harrewijn het niet eens.

Bekend gezicht in de top van de lijst is Femke Halsema, die op de tweede plaats staat. Zij passeert vice-fractievoorzitter Marijke Vos, die derde staat. Vendrik staat vijfde, Farah Karimi zesde. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, secretaris-generaal Borghouts, is lijstduwer voor GroenLinks.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer