Groot onderzoek naar hardloopblessures
GRONINGEN (ANP) – Zodra het straks weer wat warmer wordt en een hele horde onervaren hardlopers de sportschoenen aantrekt, zullen weer veel mensen geblesseerd raken. Hoe die blessures ontstaan, is onderwerp van een grootschalig onderzoek van een aantal Universitaire Medische Centra en de Atletiekunie.
Maar liefst 20 procent van de beginnende hardlopers raakt geblesseerd, vertelt Henk van der Worp van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG), coördinator van de studie. „Dat komt waarschijnlijk doordat mensen te snel te hard willen gaan. Hun hart en longen kunnen dat wel aan, maar spieren en pezen hebben vaak wat meer tijd nodig om erin te komen.”
Vooral het been onder de knie heeft het zwaar te verduren bij hardlopers: knie, achillespees, scheenbeen, enkels en onderkant van de voeten zijn kwetsbaar.
Deelnemers aan de studie worden geworven onder hardlopers die meedoen aan het Start to Run-programma van de Atletiekunie. „Dat zijn jaarlijks 8000 à 9000 mensen. We hopen dat enkele duizenden mensen meedoen aan de studie.”
De onderzoekers hopen tot een aantal risicoprofielen te komen voor hardlopers, waarbij ze kunnen zeggen welk type hardloper meer kans heeft op blessures. De deelnemers aan het onderzoek worden een jaar lang gevolgd. Daarbij wordt ook gekeken naar de gezondheidswinst door hardlopen en naar motivatie.