Minder afgedankte kleding in de bakken
UTRECHT (ANP) – Het winkelend publiek in Nederland mag dan vorig jaar weer minder kleding hebben gekocht, er verdween in 2012 ook steeds minder tweedehandskleding in de daarvoor bestemde containers. Volgens ontwikkelingsorganisatie Humana, ook één van de grotere kledinginzamelaars in Nederland, werd in vergelijking met 2011, vorig jaar gemiddeld 7 procent minder textiel opgehaald.
Bij de Vereniging Herwinning Textiel (VHT) bevestigt secretaris Hielke van den Brink het beeld van Humana. De ontwikkelingsorganisatie stelt ook dat de kwaliteit van het aangeboden textiel steeds minder wordt. „Dat klopt”, zegt ook Van den Brink, „maar dat is al langere tijd gaande. Dat komt doordat er steeds meer textiel in Aziatische landen wordt gemaakt, zoals China.” Deze is volgens hem van mindere kwaliteit.
Volgens Humana-directeur Marc Vooges had die daling niet gehoeven als Nederlanders minder textiel bij het restafval zouden gooien. „Bijna één op de tien kledingstukken verdwijnt in de afvalbak. En dat is jammer”, zegt Vooges. „Het percentage lijkt laag, maar per huishouden hebben we het over een flink aantal kledingstukken dat geschikt is voor hergebruik.”
Het Leger des Heil ziet ook steeds minder kleding in de bakken terechtkomen. „De oorzaak is niet alleen de crisis, waardoor er minder tweedehandskleding beschikbaar komt. Het komt ook doordat er steeds meer spelers op de markt komen. ,Daardoor moet de koek over steeds meer partijen worden verdeeld”, aldus een woordvoerder bij het Leger des Heils.
De afname van textiel dat vorig jaar door het Leger is opgehaald, is 9 procent. Het Leger des Heils constateert tegelijkertijd een toenemende vraag naar tweedehandskleding in de hulpverlening en in de 70 kledingwinkels van de organisatie. „Hierin herkennen wij wel duidelijk de effecten van de aanhoudende crisis”, aldus de woordvoerder.