„Kabinet misbruikt loyaliteit defensie”
Het ontbreekt minister Kamp van Defensie aan een gedegen visie op het leger en het defensiepersoneel is de grootste verliezer bij de bezuinigingen. Die leiden bovendien tot devaluatie van onze krijgsmacht tot een vredesmacht.
Deze kritiek uitten vakbonden voor defensiepersoneel, oud-bevelhebbers en externe deskundigen woensdag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer over de bezuinigingen bij Defensie.
Woordvoerder J. Debie van de militaire vakbond VBM/NOV vindt het goed dat Kamp de problemen bij defensie aanpakt. „Helaas laat de minister zich vooral leiden door financiële kaders en ontbreekt een visie op wat Nederland wil met zijn krijgsmacht”, aldus Debie. Hoogleraar dr. B. Tromp van de Universiteit van Amsterdam sloot zich daarbij aan. „Er is volstrekt geen inhoudelijke notie waarom deze bezuinigingen nodig zijn.”
Allen maakten zich zorgen over het defensiepersoneel. W. van den Burg van de algemene militaire vakbond AFMP stelde dat de militairen „de dupe zijn van jarenlang falend beleid.”
Defensiedeskundige dr. R. de Wijk van Instituut Clingendael denkt dat de politiek „misbruik maakt van de onbegrensde loyaliteit van het defensiepersoneel.” Hij waarschuwde dat het moreel van de soldaten echter snel minder wordt.
De bonden stelden voor om verhoging van de investeringen in materieel de komende jaren te vertragen en dat geld te besteden aan het personeel. Woordvoerder H. Pleijsier van de marinebond KVMO vreest een verlies aan kennis en ervaring als veel militairen tussen 35 en 45 jaar bij defensie verdwijnen en er jonge, goedkope krachten voor in de plaats komen. „Straks sturen we jongens op pad met mooie spullen, maar zonder ervaring.”
Breed verzet was er ook tegen het afschaffen van de Orions. De regering vult het wegvallen van deze marinepatrouillevliegtuigen niet op, terwijl binnen de NAVO grote behoefte is aan lucht-grondwaarneming, aldus dr. K. Colijn, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit. De aanwezige deskundigen pleitten ervoor de toestellen, waarvoor grote interesse is bij Duitsland, te delen met dat land.
Van de gevechtskracht van de krijgsmacht blijft na de bezuinigingen weinig over. Door 7 procent te bezuinigen, levert de krijgsmacht 30 procent aan gevechtskracht in, rekende Colijn voor.
De aanwezige generaals en vice-admiraal buiten dienst voorspelden dat Nederland zo „afglijdt naar het niveau van Scandinavische landen.” Volgens oud-chef-defensiestaf Van der Vlis zakt defensie met de nieuwe bezuinigingen van 380 miljoen euro per jaar „door de kritische ondergrens.”
De Wijk stelde dat ons land hard op weg is zijn krijgsmacht te devalueren tot vredesmacht. „Dat past niet bij een rijk land als Nederland”, vindt hij. „Maar uiteindelijk is het een politieke keus of wij willen meedoen aan gevechtsoperaties of dat wij ons beperken tot vredesoperaties en niet meer serieus meedoen op het wereldtoneel.”