Binnenland

Vol laten lopen polder Waspik zeer effectief

Het onder water zetten van de Overdiepse polder nabij Waspik (gemeente Waalwijk) bij zeer hoge waterstanden in de Bergsche Maas is zeer effectief. Bovendien vallen de kosten mee in vergelijking met andere ingrepen die bijdragen aan een versnelde afvoer van het Maaswater richting het Haringvliet.

Regioredactie
9 October 2003 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerde verkenning van bewoners van dit gebied. De 94 bewoners hebben unaniem voorgesteld hun woonomgeving gecontroleerd te laten overstromen. Het bijzondere initiatief trok de afgelopen tijd veel aandacht. Zo bracht ook prins Willem-Alexander een bezoekje aan de Overdiepse Polder.

Het eens in de 25 jaar gecontroleerd laten overstromen kost circa 150 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan andere ingrepen, zoals het verlagen van de zomerbeddingen van Maas, Amer en Bergsche Maas of het graven van een rivier door het Land van Heusden en Altena.

Hoewel verschillende varianten mogelijk zijn, hebben de zestien boeren en drie andere ondernemers als voorwaarde gesteld dat er langs de Oude Maas een hogere dijk komt. Op forse terpen langs deze dijk moeten acht tot tien boeren een nieuw groot landbouwbedrijf krijgen. Een groepje boeren heeft inmiddels laten weten met uitkoop genoegen te zullen nemen en hun bedrijf te zullen beëindigen.

De boeren en ondernemers hebben als voorwaarde gesteld dat er niemand slechter van wordt, dat het Rijk de beslissing niet voor zich uitschuift en dat de schade als gevolg van het afnemen van de waarde van de grond wordt gecompenseerd met extra grond.

De stuurgroep Benedenrivieren zal naar verwachting volgende week instemmen met het plan. Het woord is daarna aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, die in november een beslissing neemt. Als zij groen licht geeft, volgen een nadere studie en een milieueffectrapportage. Over drie jaar kan de eerste spa dan de grond in.

De Brabantse gedeputeerde L. Verheijen, voorzitter van de stuurgroep Benedenrivieren, is zeer te spreken over het unieke initiatief. „Het is een landelijk voorbeeld van de wijze waarop de verantwoordelijkheid voor een veilige leefomgeving wordt opgepikt door zowel burgers als ondernemers.” Recent is een plan voor een versnelde aanleg van een retentiegebied op het Eiland van Dordrecht afgeblazen in verband met geldgebrek. Verheijen hoopt „dat dit in Brabant kan worden vermeden.” Hij is bereid bij te dragen in de voorfinanciering. Ook wil Noord-Brabant zelf een slordige 15 miljoen euro in het project stoppen. Dit geld is nu bestemd voor de aanleg van twee nevengeulen langs de Bergsche Maas. Die waren bedoeld als compensatie voor de aanleg van een keersluis nabij Wijk en Aalburg. Als het project Overdiepse Polder doorgaat, zijn de geulen volgens Verheijen niet meer nodig.

De Overdiepse Polder telt, inclusief de uiterwaarden, circa 700 hectare. De relatief jonge polder ontstond rond 1900 bij het graven van de Bergsche Maas. Het gebied kwam toen tussen het Oude Maasje en de nieuw gegraven rivier te liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer