Centrumgebied Hoge Veluwe op de schop
OTTERLO – Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat zijn centrumgebied herinrichten en vernieuwen, zodat het „nog beter herkenbaar wordt als hét centrale ontmoetingspunt in het park.” Het bekende restaurant De Koperen Kop wordt gesloopt.
Dat blijkt uit het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied van het nationale park dat Burgemeester en Wethouders van Ede onlangs hebben vastgesteld. Het plan wordt van kracht zodra de Edese gemeenteraad ermee heeft ingestemd.
Het centrale Marchantplein, nu nog een klinkervlakte, wordt omgevormd naar „een veel zachtere plek met een meer landschappelijk karakter”, met heide en bomen. „Het beoogde beeld is een min of meer toevallige open plek in het bos.”
Van de gebouwen aan het Marchantplein blijft het Museonder, het ondergrondse museum van De Hoge Veluwe, bestaan. Het wordt wel geheel vernieuwd en aangepast aan de hedendaagse eisen.
Wederopbouwperiode
Restaurant De Koperen Kop komt onder de slopershamer. Het gebouw, in 1949 in gebruik genomen, is karakteristiek voor de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Omdat bouwmaterialen toen schaars waren, is er in het pand veel hout van De Hoge Veluwe verwerkt. Ook zijn stenen uit de rolbanen van het door de Duitse bezetters aangelegde Vliegveld Deelen gebruikt.
Volgens het bestemmingsplan voldoet het restaurant niet meer aan de huidige wensen en eisen. „Renovatie en uitbreiding zijn duurder dan nieuwbouw. Mede als gevolg van de vele aanpassingen in de loop der tijd heeft het restaurant geen bijzondere architectonische of historische waarde.”
Ongeveer op de oude plek van De Koperen Kop komt een gebouw van twee verdiepingen dat niet alleen een nieuw parkrestaurant zal bevatten, maar ook een informatiebalie, een parkwinkel en ontvangstruimten voor grote groepen en schoolklassen. De Hoge Veluwe wil met educatieve programma’s voor schoolklassen „de schooljeugd cultuur- en natuurbewust maken.”
Snel en langzaam verkeer in het park zijn in de nieuwe opzet zo veel mogelijk gescheiden, wat de verkeersveiligheid ten goede moet komen. De structuur van wegen en paden wordt aangepast om „de recreatieve druk” nog meer in het centrumgebied te concentreren. Jachthuis St. Hubertus wordt beter toegankelijk gemaakt, zowel voor fietsers en wandelaars als voor automobilisten. In het rustige deel van het park hebben natuur en landschap prioriteit.
Gebouw 20, aan de rand van Vliegveld Deelen, onderdeel van het voormalige Fliegerhorst Deelen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, wordt gerestaureerd. Het krijgt mogelijk een functie als museum met bijbehorende horeca of alleen horeca.
De ingangen van De Hoge Veluwe bij Otterlo en Schaarsbergen worden heringericht. De verschillende verkeerssoorten en bezoekersgroepen worden daar al zo veel mogelijk gescheiden. In een aantal delen van het park kunnen nabestaanden een urn met as van een overledene bijzetten.
Kröller-Müller Museum
De Hoge Veluwe –5400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand– is het grootste actief beheerde natuurterrein in particulier bezit in Nederland. Er komen tal van beschermde en bedreigde planten en dieren voor. In het gebied, ingeklemd tussen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen, ligt ook het Kröller-Müller Museum. De combinatie van natuur, cultuurhistorie, kunst en architectuur trekt jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers.
Een zelfstandige stichting, die vrijwel geheel afhankelijk is van entreegelden, beheert het nationale park. Ze streeft naar „behoud van het bezoekersaantal met enige beperkte groei.” Doel van de nieuwe plannen is dat te kunnen garanderen door de kwaliteit van het voorzieningenniveau te verhogen.