Binnenland

Vereniging voor Thuiszorg stopt medewerking AWBZ

De Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) stopt medewerking aan de modernisering van de AWBZ, de Algemene wet bijzondere ziektekosten. Deze wet regelt de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Volgens de vereniging wordt de thuiszorg zo ernstig getroffen door de bezuinigingen van het kabinet dat het niet meer mogelijk is om samen te werken met de overheid.

ANP
8 October 2003 15:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

„De regering kan niet denken” zegt directeur B. van den Dungen van de LVT „dat wij vrolijk op oude voet door kunnen gaan.” De directeur heeft woensdag zijn besluit in een brief aan het ministerie van VWS bekendgemaakt.

Volgens hem moet er personeel worden ontslagen. Ook zal er minder tijd zijn om nieuw personeel op te leiden. „De patiënten die gebruik maken van thuiszorg zullen de gevolgen goed gaan merken.”

De regering legde eerder al een efficiencykorting op voor onder meer de instellingen voor thuiszorg. Daar bovenop komen bezuinigingen die oplopen tot 15 procent van het budget. De vereniging stapte eerder al naar de rechter om de efficiencykorting ongedaan te maken. Directeur Van den Dungen sluit niet uit dat zijn organisatie opnieuw juridische stappen onderneemt tegen de nieuwe bezuinigingsronde.

De thuiszorg-organisatie wil ook niet meer meewerken aan de voorbereiding van de Wet Maatschappelijke Zorg en de vaststelling van een nieuw Arbo-contract. In dit contract worden afspraken gemaakt over verbetering van de arbeidsomstandigheden van het personeel. Van den Dungen erkent dat hij met deze maatregel zijn eigen mensen dupeert. „Maar we kunnen niet anders. De overheid snijdt. Wij hebben dan minder mogelijkheden om dingen uit te voeren.”

Het ministerie van VWS reageert verbaasd op de mededeling van de thuiszorgorganisatie. Volgens een woordvoerder krijgt de zorgsector er tot 2007 ongeveer 2,7 miljard euro bij. Een groot deel van dit geld gaat naar de thuiszorg. De thuiszorg krijgt, door de vergrijzing, de komende jaren 80.000 extra patiënten. „De omzet van instellingen voor thuiszorg stijgt in deze kabinetsperiode met 14 procent. Dat levert ook extra geld op.” Volgens de woordvoerder is het erg „krom” om de bezuinigingen af te wentelen op de eigen patiënten en medewerkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer