Binnenland

Actie tegen terugsturen christenasielzoekers naar Pakistan

BUNDE – Gevluchte christenen uit Pakistan lopen bij terugkeer naar hun land „bijzonder veel risico.” Zij moeten bij een „geringe aanwijzing voor problemen” als asielzoeker in Nederland worden toegelaten.

Binnenlandredactie
6 February 2013 12:49Gewijzigd op 15 November 2020 01:47
Teeven. Foto ANP
Teeven. Foto ANP

Deze oproep aan staatssecretaris Teeven (Justitie) staat in een petitie die is opgesteld door een groep christenen uit Bunde. De initiatiefnemers maakten dinsdag bekend dat ze hun pleidooi, waarmee ze op de bres staan voor uitgeprocedeerde christenen uit Pakistan, op internet hebben geplaatst. Woensdagochtend hadden bijna 600 mensen de oproep op de site nietterug.nl ondertekend.

De christelijke gemeente Bunde/Meerssen is betrokken bij drie uitgeprocedeerde Pakistani, van wie één inmiddels in een uitzetcentrum zit, lichtte woordvoerder Johan van Groningen woensdagochtend toe. „Extremistische moslimorganisaties hebben fatwa’s tegen hen uitgevaardigd, waarin moslims worden opgeroepen hen te vermoorden.”

Van Groningen verwijt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) diverse „bewijzen” „lichtvaardig terzijde te schuiven.” Zo zou de IND geen waarde hechten aan documenten omdat het kopieën zijn die niet op authenticiteit kunnen worden gecontroleerd. Volgens Van Groningen wordt er „geen enkel onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de argumenten.”

Familieleden van de drie in Nederland uitgeprocedeerde Pakistanen die naar Thailand zijn gevlucht, kregen volgens Van Groningen „na enkele maanden via de Verenigde Naties wél een beschermde status als vluchteling.” Hij wijst ook op het in december verschenen ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat aangeeft dat de positie van christenen in Pakistan is verslechterd.

Een woordvoerster van de IND zei vanochtend zich niet te herkennen in het beeld dat de petitie schetst van de handelwijze van de dienst, die bewijsmateriaal nauwelijks inhoudelijk zou toetsen. „Wij toetsen asielaanvragen in alle gevallen heel zorgvuldig. Het is aan de vreemdeling aannemelijk te maken dat hij bij terugkeer reëel gevaar loopt. Als hij originele documenten overlegt, kunnen we die onderzoeken. Met kopieën kunnen we niets.”

Overigens wil „het enkele feit dat iemand een kopie overlegt, nog niet zeggen dat we de asielaanvraag afwijzen”, aldus de woordvoerster. „Als het verhaal van de asielzoeker geloofwaardig wordt geacht, kan dit alsnog leiden tot statusverlening.”

CU-Kamerlid Voordewind zei vanochtend dat christenen in Pakistan in het jongste ambtsbericht ten onrechte niet, zoals de ahmadimoslims, als aparte risicogroep worden aangemerkt. „Dat moet wel gebeuren.” Voordewind, die vorig jaar een bezoek aan Pakistan bracht, kondigde aan dit volgende week in een debat met staatssecretaris Teeven te zullen bepleiten.

Volgens Watson Gill van de Pakistaans-Nederlandse christelijke gemeenschap zijn tientallen christelijke Pakistanen uitgeprocedeerd. „Zij lijden lichamelijk en psychisch. Het is een drama waaraan echt een einde moet komen.”


Christen enkel nog buiten Pakistan veilig

Voordewind bid voor vervolgde Pakistaanse christenen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer