Excuses voor uitspraak van dominee over Watersnoodramp
STAVENISSE – Burgemeester Willem Nuis van Tholen maakte dinsdag officieel excuses voor de uitspraken die dominee L. Quist deed tijdens de herdenking in Stavenisse. Ds. Quist noemde de Watersnoodramp een „gericht van God.”
„Dit had niet zo mogen gebeuren”, zei de burgemeester, die met het gemeentebestuur verantwoordelijk is voor de gang van zaken tijdens de herdenking. „Ik wil niet zeggen dat er door de gebeurtenissen een smet op de dag is gekomen. Wel een schaduw. Het was zo’n prachtige bijeenkomst. Zo ontroerend. Nu wordt alleen nog maar over deze kwestie gesproken. Dat is jammer.”
De dominee was door een werkgroep uit het dorp gevraagd om te spreken. „Hem was meegegeven dat het geen kerkdienst was en ook geen preek.”
Overigens kwamen de klachten bijna uitsluitend van mensen buiten Tholen, laat de burgemeester weten. Veel inwoners van Stavenisse zouden zich herkennen in de boodschap van dominee Quist. Mede door de ophef in de media – waaronder Omroep Zeeland en de PZC – zag het college zich genoodzaakt te reageren. „Wij waren verantwoordelijk voor de bijeenkomst. Verantwoordelijk voor alle aanwezigen. Als we niets hadden gehoord, was de gang van zaken misschien pas tijdens de evaluatie aan de orde gekomen.”
Het college heeft de zaak dinsdagmorgen besproken. „Daarbij is ook de vraag gesteld of we de volgende keer voor het meditatief moment weer een predikant kiezen of dat we iemand anders daarvoor vragen. Daar is nog geen beslissing over gevallen. Alleen de volgende keer nemen we die overweging wel mee.”
In Zeeland was afgelopen weekend ophef ontstaan over de uitspraken van de dominee. Tegen Omroep Zeeland zei Nuis dinsdag: „Ik had liever gezien dat het meditatief moment iets anders werd. Ik kan me voorstellen dat het mensen geraakt heeft en dat zij teleurgesteld zijn.”
Ook benadrukte Nuis dat de hij zich niet committeert aan de uitspraken van Quist.
Ds. Quist (81), die de ramp zelf in Stavenisse meemaakte, stelde de vraag of de watersnood de mensen dichter bij God heeft gebracht. „Ik ben geen oordeler, maar als ik het kerkbezoek in onze hervormde gemeente zie, vrees ik het ergste. En de vele kerkgangers die er in ons dorp gelukkig nog zijn? Die mogen wel extra goed opletten: God heeft geen lust in onze dood, maar in onze bekering.”
De watersnood was een roepstem, zei de predikant. „Ook na de ramp werd het lieflijk Evangelie in het dorp weer verkondigd: Wend u naar Mij toe. Is het ons tot schuld geworden als we er niets mee deden?”