Britse Lagerhuis houdt eerste debat over homohuwelijk
LONDEN – Het Britse Lagerhuis maakt dinsdag voor het eerst duidelijk hoe groot de steun is voor het wetsvoorstel om het homohuwelijk in te voeren.
Het parlement houdt dinsdagmiddag en -avond een eerste debat en stemt erover of het voorstel verder kan voor behandeling in de commissie. Daar wordt de tekst grondig bekeken. Daarna volgt een slotdebat in het Lagerhuis.
Na goedkeuring gaat het wetsvoorstel nog naar het Hogerhuis. Dat is minder voorspelbaar en over het algemeen behoudender. Daar kan het homohuwelijk dus alsnog stranden.
De afgelopen weken heeft het bij parlementsleden reacties van kiezers geregend over dit onderwerp. Zowel voor- als tegenstanders van de openstelling van het huwelijk voor homoparen zijn goed georganiseerd en actief op internet. Reageren in de richting van het parlementslid voor het district is al eeuwen de manier waarop de burger zijn zorg uitdrukt.
Maanden geleden stelden sommige Britse politici al dat dit onderwerp de absolute topper was in brieven die ze kregen vanuit hun kiesdistrict. Sommigen zeiden erbij dat de overgrote meerderheid van die reacties tegen de hervorming van het huwelijk was.
Tot dinsdagochtend voerden voor- en tegenstanders een strijd over de omvang van de maatschappelijke steun voor de hervorming van het huwelijk. De (progressief gezinde) krant The Guardian schreef dat de steun voor de hervorming 55 procent is. Christelijke organisaties stellen daar echter tegenover dat zelfs binnen de homobeweging de steun slechts 40 procent is en dat 70 procent van de bevolking het huwelijk ziet als een relatie tussen man en vrouw.
Voorafgaand aan de indiening van het wetsvoorstel was er een officiële consultatie, waarbij alle burgers hun zegje konden doen. Toen reageerden bijna tien keer zo veel tegenstanders als voorstanders (632.000 tegen versus 65.000 voor).
In kringen van politiek en media is de sfeer duidelijk ten gunste van het voorstel van premier Cameron. De kwaliteitskrant The Independent noemde het homohuwelijk gisteren in een commentaar onomwonden „het paspoort voor echte gelijkheid.”
Ook de mate van tegenstand binnen de Conservatieve Partij is inzet van de strijd. Hoogstwaarschijnlijk zijn er van de 303 parlementsleden meer dan 100 tegen. Onder hen zijn ook leden van het kabinet, dat zelf tot op het bot verdeeld is. Sommigen verwachten echter meer dan 200 tegenstemmers. Als alle partijleden vandaag deelnemen aan de stemming, zal dat duidelijk worden.
Zelfs als echter 200 Conservatieve parlementsleden tegenstemmen, blijft het voorstel overeind. De Liberaal-Democraten en Labour zijn overwegend voor.
Voor premier Cameron zal het een gevoelige vernedering zijn als een prestigieus voorstel alleen met hulp van de oppositie overleeft. Anderzijds hoort dat bij het risico dat hij heeft genomen door het wetsvoorstel in te dienen zonder daar in de verkiezingen een mandaat voor te hebben gevraagd. Slechts enkele dagen voor de verkiezingen zei Cameron zelfs nog geen homohuwelijk te willen invoeren. Het kan nog zeer spannend worden rond dit onderwerp.