Huisartsen stemmen over epd
DEN HAAG (ANP) – Doen we wel of niet mee met het nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd)? Over die vraag buigen de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich dinsdagavond. Door middel van een stemming wordt beslist of de huisartsen aanhaken. De meerderheid van de stemmen geldt.
Maandag maakte de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (650 leden) bekend dat ze naar de rechter willen stappen over het nieuwe epd, dat nu overigens officieel het Landelijk Schakelpunt (LSP) wordt genoemd. Ze vinden dat het systeem niet strookt met hun beroepsgeheim en dat patiënten en huisartsen niet goed geïnformeerd worden over wat deelname aan het epd inhoudt.
Huisartsenvereniging LHV (11.500 leden) is al maanden bezig met een rondgang in het land. „Op die bijeenkomsten worden vragen beantwoord die nog leven. Veel huisartsen zeggen, wanneer alle vragen zijn weggenomen, dat ze positief staan tegenover het epd”, stelt LHV-voorzitter Steven van Eijck. Wat er gebeurt als de ledenraad van de LHV het epd afwijst, weet Van Eijck niet. „Ik heb geen idee”, zegt hij. „Ook daar zullen we het dinsdag over hebben.”
Het is wel nog mogelijk dat de stemming dinsdag uitgesteld wordt. „Als er tijdens de ledenvergadering vragen opkomen die we niet op dat moment kunnen beantwoorden, moet dat eerst nog uitgezocht worden. Dan stemmen we op een later moment”, tekent voorzitter Steven van Eijck aan.
Het nieuwe elektronisch patiëntendossier vervangt de oude versie, die in 2011 door de politiek is afgewezen omdat de privacy van patiënten niet gewaarborgd zou zijn. Het idee was toen dat de gegevens van iedereen in het elektronisch patiëntendossier zouden worden opgenomen, tenzij mensen daartegen bezwaar aantekenden. Nu is dat net omgekeerd. Alleen als je expliciet toestemming geeft, doe je mee.
Het idee achter het epd is dat gegevens van patiënten ook in te zien zijn voor andere hulpverleners, zoals huisartsenposten, eerste hulpafdelingen en apothekers. Het is de bedoeling dat huisartsen hun patiënten actief vragen of ze mee willen doen met het epd. Als een huisarts zelf niet meedoet aan het systeem, kunnen zijn patiënten dat ook niet.