Binnenland

„Mensen krijgen bij ons een bank, en soms nog wat meer”

DORDRECHT – „Ik doe dit uit gedrevenheid voor de ander. God houdt van mij. Zijn liefde voor mensen wil ik aan anderen doorgeven.” Dat zegt Riet van der Werf, coördinator van de huisraadbank in Dordrecht.

André Bijl
1 February 2013 22:55Gewijzigd op 15 November 2020 01:43
Vrijwilliger Riet van der Werf druk aan het werk in de loods van de huisraadbank in Dordrecht. Foto André Bijl
Vrijwilliger Riet van der Werf druk aan het werk in de loods van de huisraadbank in Dordrecht. Foto André Bijl

Zaterdagmiddag vindt de officiële opening plaats door wethouder Van de Burgt.

Stichting de Huisraadbank is een project van de diaconie van de Evangelische Gemeente Jozua in Dordrecht. De gemeente –met circa 900 leden uit Dordrecht en omgeving– is al een paar jaar actief met de herbestemming van goederen. „We werken op dezelfde manier als voedsel- en kledingbanken. We helpen mensen met een klein inkomen aan goed, gebruikt huisraad.”

Via hulporganisaties als de sociale dienst, de schuldhulpverlening of verslavingszorg komt de stichting in contact met mensen in noodsituaties. „Die mogen hier spullen gratis ophalen.” De loods aan de Provincialeweg naar de Kop van ’t Land staat vol banken, stoelen, tafels, kastjes, lampen, kleedjes en bedden, maar ook wasmachines zijn ondergebracht in het pand, dat de stichting huurt van stichting De Hoop voor verslavingszorg. „Mensen mogen uitkiezen wat ze nodig hebben. Noten- of eikenhout, net wat hun smaak is. En daar mogen gerust dingen bij zijn die het leven wat gezelliger maken.”

Riet van der Werf is al een jaar of vier bezig met dit werk. „Ik ben thuis begonnen. Eerst met kleding, later met huisraad. Ons huis kwam steeds voller te staan. Mijn man vond het een beetje te gek worden en bovendien had ik geen geschikte wagen om alle spullen te vervoeren.”

Daar komt bij dat de activiteiten van de stichting hand over hand toenemen. „De problemen worden met de maand groter. Eerst beperkte de armoede zich tot mensen met lagere inkomens, daklozen of verslaafden. Nu kom je steeds vaker andere groepen tegen: ondernemers die failliet zijn gegaan of mensen die door een echtscheiding in de problemen zijn geraakt.”

Vandaar dat de huisraadbank de zaken professioneler wilde aanpakken. Via De Hoop werd ruimte aangeboden en het vervoer geregeld. „Ik heb onze eigen auto ingeruild tegen een Ford Transit. Ik zit nu braaf achter het stuur van een bus.”

Samen met andere vrijwilligers –„bijna allemaal vrouwen”– haalt Riet van der Werf de spullen op in Dordrecht en omgeving. „Vooral bij particulieren. Ik probeer het ook bij bedrijven maar dat loopt nog niet zo erg.”

Zonodig wordt het huisraad thuisbezorgd. „In veel gevallen lukt het mensen niet om de spullen op te halen. Dan zorgen wij voor vervoer. Maar we proberen hen wel zover te krijgen dat ze voor sjouwers zorgen. Inladen doen wij zelf wel, maar het is fijn als we het huisraad niet ook nog eens de woning in hoeven te slepen. Ik ben tenslotte al zestig.”

Riet van der Werf ziet haar vrijwilligerswerk als een opdracht. „Ik doe het vanuit mijn geloof. Met heel mijn hart. Ik wil me inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. Delen wat ik zelf heb.” Dan gaat het om meer dan huisraad alleen. „We halen de mensen hier binnen. Geven hun een bak koffie. Vaak komen dan de gesprekken op gang. De mensen komen voor een bank. En ze krijgen het verhaal van Gods liefde erbij. Maar: we helpen iedereen. Ook als ze niets van het geloof willen weten.”

Het werk sterkt ook Riet van der Werfs eigen geloofsbeleving. Ze zegt bedachtzaam: „We hebben zelf geen inkomsten, moeten het doen met giften en wat we van sponsors krijgen. Soms sta je verwonderd. Begin januari was duidelijk dat we bij ons thuis niet verder konden. Bij de afsluiting van de dag hebben we voor een oplossing gebeden. Nog diezelfde avond kregen we bericht dat de sleutel voor dit gebouw klaarlag. Een wonder. Zoiets gaat boven bidden en denken uit. Gods voorzienigheid is zo groot.”

De huisraadbank op het terrein van De Hoop aan de Provincialeweg is doordeweeks geopend van 14.00-17.00 uur. Later dit jaar komen ook de Dordtse Voedsel- en Kledingbank naar deze locatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer