Binnenland

Oorzaak ziekte hoogleraren nog een raadsel

AMSTERDAM (ANP) – Het is nog altijd niet duidelijk hoe een grote groep hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op 8 januari na een diner ziek kon worden. Onderzoek van de GGD heeft geen duidelijk aanwijsbare oorzaak kunnen aantonen, zo maakte de dienst vrijdag bekend.

25 January 2013 09:36Gewijzigd op 15 November 2020 01:33

De hoogleraren kampten met maag- en darmklachten, waardoor het vermoeden bestond dat ze een voedselvergiftiging hadden opgelopen. Eerder al bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het eten van de betreffende avond onder de loep nam, dat niet kon worden bewezen dat de klachten voortkwamen uit het geserveerde voorgerecht steak tartaar en/of het hoofdgerecht kabeljauw.

Op het diner in het Grand Hotel Krasnapolsky, ter ere van de 381ste Dies Natalis (geboortedag) van de UvA, kwamen 335 gasten. Nadat was gebleken dat een ongewoon groot aantal van hen ziek was geworden, verstuurde de GGD een vragenlijst. Hierop reageerden 146 personen. Van hen bleken 107 last te hebben gehad van diarree, van wie er 16 ook hadden gebraakt.

Hoewel het vermoeden bestaat dat de voedselinfectie is ontstaan door de steak tartaar en/of de kabeljauw heeft laboratoriumonderzoek van de GGD dit niet kunnen aantonen. De gezondheidsdienst onderzocht de ontlasting van zes gasten.

De GGD en de NVWA doen nu een vervolgonderzoek, waarbij ook wordt gekeken naar minder gangbare bacteriën. De uitkomst daarvan komt naar schatting eind volgende week.

Grand Hotel Krasnapolsky liet eerder al weten de situatie te betreuren. Het hotel heeft direct na de eerste melding maatregelen genomen en een eigen onderzoek ingesteld naar het voedsel. Ook heeft het hotel gekeken naar de hygiëne van onder meer de toiletten, kranen en trapleuningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer