„Slangen zijn vergevingsgezind”
DEN HAAG (ANP) – Van het gif dat een volwassen koningscobra produceert, kunnen meer dan 20 mensen overlijden als ze niet worden behandeld. Een 35-jarige man uit Ridderkerk ligt momenteel in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis na een beet van de 4,5 meter lange slang die hij thuis hield. „De komende 24 uur zijn cruciaal, de kans is aanwezig dat de beet fataal blijkt”, zegt bioloog en slangendeskundige Freek Vonk van onderzoeksinstituut Naturalis. De man uit Ridderkerk is een bekende van hem.
Meestal injecteren slangen geen gif als ze mensen bijten, zegt Vonk. „De beten zijn vraag droog, zoals dat heet. Een slang heeft maar een beperkte hoeveelheid gif, dat willen ze niet aan mensen verspillen omdat ze ons niet als voedsel zien.”
Slangen zijn volgens Vonk zuinig op hun gif. „Slangen zijn eigenlijk heel vergevingsgezind, ze tikken je alleen even aan als je te dichtbij komt. Dat is mij ook wel eens overkomen. Je schrikt je trouwens nog steeds helemaal rot dan hoor.”
Bij een slangenbeet is het volgens Vonk belangrijk om zo snel mogelijk een bandage aan te leggen, zodat het gif niet in de bloedbaan terecht komt. Dat de man uit Ridderkerk zichzelf een adrenaline-injectie had toegediend en snel bewusteloos raakte, kan volgens Vonk duiden op een allergische reactie. „Dat zie je vaker bij mensen die slangen houden. Als je al vaker gebeten bent, kan je lichaam allergisch reageren.”
Voor het houden van gifslangen is in Nederland vooralsnog geen vergunning nodig. „Ik hoop niet dat naar aanleiding hiervan de discussie weer helemaal gaat oplaaien over regelgeving. Slangen zijn redelijk goed thuis te houden, ze hebben geen grote terraria nodig en de meeste hobbyisten weten goed waar ze mee bezig zijn.”
In de politiek wordt gesproken over het verscherpen van de regels om thuis exotische dieren te houden. „Op zich is daar niets mis mee, maar je moet het zeker niet gaan verbieden. Zo snel als het verboden is om slangen thuis te houden, gaat het de illegaliteit in en dat is nog veel erger”, benadrukt Vonk.
De bioloog begrijpt wel waarom mensen thuis giftige slangen willen houden. „Niet iedereen heeft de mogelijkheid heeft om de hele wereld over te reizen om dieren in het wild te zien, je haalt hiermee een stukje jungle in huis.”