Herdenking Holocaust langs Westerborkpad
WESTERBORK (ANP) – Op veel plaatsen in Nederland wordt volgende week de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog herdacht, in het kader van de Holocaust Memorial Week. De bijeenkomsten spelen zich voor een groot deel af langs het Westerborkpad, de vorig jaar geopende „wandel- en bezinningsroute” die loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe.
In de schouwburg werden vanaf juli 1942 Joden uit Amsterdam bijeengedreven voor transportatie naar het doorgangskamp Westerbork, voor ze naar de vernietigingskampen in het oosten werden gedeporteerd. Het Westerborkpad (336 kilometer lang) volgt de weg die zij aflegden, via de Veluwe en Zwolle naar Hooghalen/Westerbork. Onderweg loopt het pad, dat het herinneringscentrum opzette met de wandelsportorganisatie KNBLO en dat met 1750 stickers wordt aangegeven, langs plekken die een rol speelden in de Jodenvervolging.
De start van de Holocaust Memorial Week is dinsdag in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, ook de eerste etappe van het Westerborkpad. Onder begeleiding van een gids worden daar rondleidingen gehouden en kunnen de gedenkruimte bij de namenwand, de binnenplaats met het monument en de tentoonstelling worden bezocht.
De dag erop wordt stilgestaan in Nijkerk, dat voor de oorlog een relatief grote Joodse gemeenschap telde die in april 1943 bijna in zijn geheel werd deporteerd, en donderdag bij de voormalige synagoge in Harderwijk. Op zaterdag volgt een speciale rondleiding over het voormalige doorgangskamp Westerbork en het monument met de 102.000 stenen die de weggevoerde en vermoorde Joden, Roma en Sinti verbeelden.
Zondag vertelt Jan Dokter, initiatiefnemer van het Westerborkpad, in het herinneringscentrum over de totstandkoming van de wandelroute. Bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort houdt programmamaker (onder meer van de documentaireserie De Oorlog) en schrijver Ad van Liempt die dag een lezing.