Tot 6,5 jaar geëist voor uitbuiting man
ZWOLLE (ANP) – Tegen vier verdachten zijn maandag straffen geëist tot 6,5 jaar cel voor mensenhandel en uitbuiting. Volgens de aanklager werd een man uit Deventer jarenlang door een familie gedwongen werk te verrichten, bleek bij de rechtbank Zwolle.
Het slachtoffer raakte bevriend met de 34-jarige Patrick K. uit Deventer en zijn vriendin, de 29-jarige Patricia.O. Vanwege ernstige dyslexie liet hij hen zijn bankzaken regelen. Al gauw werd zijn geld afgenomen en moest hij de sleutel van zijn huis inleveren, concludeert het OM.
Gedurende 3 jaar werd de dochter van het slachtoffer door de 34-jarige Patrick K. misbruikt. Haar vader moest veelal tot diep in de nacht klussen verrichten voor de familie K.
Vanaf het moment dat het slachtoffer in maart 2009 een auto beschadigde, had hij een schuld bij de familie. Hij moest valse aangifte doen van een inbraak in zijn huis, moest klussen verrichten in de Apeldoornse sportschool van verdachte Richard K. en verwerkte ’s nachts honderden kilo’s vlees tot hondenvoer in de garage van de familie. In de slaapkamer van zijn zoontje werd een hennepkwekerij opgezet waar tien10 keer geoogst werd.
Tegen Patrick K. werd de hoogste straf geëist: 6,5 jaar cel. Dit omdat alleen hij ook verdacht wordt van seksueel misbruik. Richard K. hoorde 4 jaar cel tegen zich eisen, Patricia O. 18 maanden waarvan een half jaar voorwaardelijk en de 27-jarige Stefanie J. een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en 240 uur werkstraf.
De verdediging schetste een beeld van het slachtoffer als een man die er in 2 jaar tijd een erfenis van 25.000 euro doorheen joeg en uit deze zaak mogelijk een slaatje wil slaan: hij diende een vordering in van ruim 120.000 euro. De fouten die politie en justitie in dit onderzoek maakten, zijn „verbijsterend en zorgwekkend”, aldus een van de advocaten. In een van de verhoren zijn woorden verdraaid en toegevoegd. De raadsman bepleitte niet-ontvankelijkheid van het OM wat betreft de verdenking van mensenhandel. Volgens het OM is er sprake geweest van een vormfout, maar hoeft dat geen consequenties te hebben.
Vonnis op 28 januari.