Binnenland

Feest op botterwerf verdeelt Huizen

HUIZEN – De botterwerf van Huizen is dan wel trouwlocatie, maar behalve het nuttigen van een glas champagne en een bruidstaart mag er sinds midden vorig jaar geen feest worden gevierd. De gemeente Huizen en een botterstichting liggen hierover met elkaar in de clinch, een tweede botterstichting is de dupe.

Bonnie Okkema
9 January 2013 19:49Gewijzigd op 15 November 2020 01:14
Stichting Botterwerf Huizen en de gemeente Huizen liggen in de clinch over nevenactiviteiten op de Huizer botterwerf. De Stichting Huizer Botters is de dupe. Op de foto links de helling, met op de achtergrond de schoorstenen van de herbouwde kalkovens. Fo
Stichting Botterwerf Huizen en de gemeente Huizen liggen in de clinch over nevenactiviteiten op de Huizer botterwerf. De Stichting Huizer Botters is de dupe. Op de foto links de helling, met op de achtergrond de schoorstenen van de herbouwde kalkovens. Fo

Volgens initiatiefnemer Jan Geesink van de Stichting Botterwerf Huizen kan de bouw van de botterwerf –die de stichting ruim 1 miljoen euro kostte– niet zonder nevenactiviteiten bestaan. Geesink wil daarom het erfpachtcontract opzeggen. De gemeente wil de botterwerf echter niet overnemen. Daardoor is de Stichting Huizer Botters de dupe. Die wil de werf graag van de gemeente huren als onderkomen voor haar uitdijende bottervloot.

Tot volgende week is er weer reuring op de botterwerf in Huizen. De HZ-45 Gebroeders Schaap is vrijdag de helling op gesleept voor groot onderhoud. Voor de nieuwste Huizer botter, nu nog BU-39 geheten, zal de Stichting Huizer Botters in maart de botterwerf opnieuw twee weken afhuren. „Voor een commerciële prijs. We zijn enkele duizend euro’s kwijt,” zegt Gert-Jan Schaap, voorzitter van de Stichting Huizer Botters.

Tot nu toe mocht de Stichting Huizer Botters al het onderhoud kosteloos in de jachthaven van Huizen uitvoeren. Schaap: „Maar dat gebeurt buiten. En met vier botters zijn we niet voor de opening van het vaarseizoen klaar.” Hoewel Huizen sinds 2007 een botterwerf rijk is, zijn de botters dus dakloos.

Gesprekken over een fusie met de Stichting Botterwerf Huizen liepen april vorig jaar vast. Op emotie en een nieuwe randvoorwaarde van de gemeente, zegt Schaap. Hij had de werf –als thuishaven van de Stichting Huizer Botters– de naam Botterwerf Jan Geesink willen geven. Geesink legde namelijk vanaf de jaren 90 de basis voor de toeristische ontwikkelingen rond de Huizer haven.

Schaap komt er niet meer aan te pas, nu gemeente en Geesink lijnrecht tegenover elkaar staan. Twistpunt vormen de „nevenactiviteiten”, die volgens de laatste nodig zijn om de botterwerf financieel overeind te houden.

De onmin begon in oktober 2011, toen de gemeente liet weten dat er op de botterwerf alleen nog maar „nautisch gerelateerde activiteiten” mogen plaatshebben, zoals was afgesproken bij de start. Geesink stelt echter dat de gemeente de afspraken ineens heel anders uitlegt. In zijn begroting, die hij in 2006 aan de gemeente en aan de Rabobank overlegde, was volgens hem „overduidelijk” dat de botterwerf zonder evenementen niet kon bestaan.

De botterwerf begon goed te lopen. Niet lang daarna werd hij op verzoek van de gemeenteraad een officiële trouwlocatie. Sinds vorig jaar mogen er echter geen trouwfeesten –eerder aangeprezen op de website van de gemeente Huizen– meer worden gehouden. Twee dwangbevelen leidden tot een kort geding om twee bruiloften niet te laten strandden. De gemeente werd echter in het gelijk gesteld. Ook een botterevenement in combinatie met een diner mocht niet, met een kopje koffie wel.

Feesten, ook van raadsleden, werden aanvankelijk gedoogd totdat het nieuwste horecaproject achter de herbouwde kalkovens begon te draaien: het Nautisch Kwartier Huizen, dat onder andere een pannenkoekenhuis, een hotel en enkele restaurants herbergt. De officiële opening, gepland op 21 juni vorig jaar, werd uitgesteld vanwege de ruzie over de horeca-activiteiten op de werf, die wethouder Bakker (CDA) bestempelde als „burenruzie.” „Dan kunnen wij niet anders dan de regels handhaven.”

Geesink wil het erfpachtcontract opzeggen, zo meldt zijn advocaat Els Harbers in de laatste brief aan de gemeente. Hij heeft er „ongelooflijk genoeg” van. „We zijn het strijden zo moe.” De gemeente wil echter Geesink geen 1 miljoen euro betalen. Een patstelling is het resultaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer